Συνέντευξη στο SLpress.gr (15/05/2023)

9+1 απαντήσεις του Νίκου Μπελαβίλα στο SLpress.gr

του Σπύρου Γκουτζάνη

Οι δημοσκοπήσεις του δρόμου λένε άλλα από εκείνες των εταιρειών, αναφέρει στην συνέντευξή του στο Slpress.gr ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Περιφέρεια Πειραιώς, Νίκος Μπελαβίλας και προσθέτει ότι τα συνθήματα είναι διαχρονικά και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεψε τις ζωές μας. Τέλος υποστηρίζει ότι «Altright αλά γκρέκα είναι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και ξεκαθαρίζει ότι η ψήφος των πολιτών θα καθορίσει ποιος θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

 • Μετά από θητεία στο πανεπιστήμιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση -έχετε ταυτιστεί με τον Πειραιά-, μετακινείστε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Γιατί;

Σταθερός παραμένω. Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας τα οποία παραμένουν κοινά είτε πρόκειται για μια μικρή κοινωνική ομάδα, είτε για έναν δήμο είτε για μια χώρα. Μόνο η κλίμακα αλλάζει, όλα τα άλλα –και η επίλυσή τους- παραμένουν το ίδιο.

 • Δύσκολη η μάχη της εκλογής στην Α΄ Περιφέρεια Πειραιά;

Κυρίαρχη είναι η μάχη της αλλαγής και όχι της εκλογής. Φυσικά και η επιβράβευση από τους συμπολίτες μας αποτελεί προσωπική ικανοποίηση όμως δεν αρκεί αν η ομάδα έχει ηττηθεί. Για να το πω πιο απλά δεν έχει σημασία πόσους πόντους θα βάλει ο Αντετοκούνμπο, σημασία έχει να κερδίσει η ομάδα.

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις και δεν διαπιστώνεται ρεύμα υπέρ του. Κάτι δεν έκανε καλά ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια ή φταίει και η κοινωνία;

Η ετυμηγορία βγαίνει στο τέλος. Και το τέλος δεν έφτασε ακόμα. Από τις δημοσκοπήσεις των εταιρειών προτιμώ εκείνες του δρόμου. Πάντα στον δρόμο άλλαζαν τα πράγματα. Και εκείνες μας λένε άλλα.

 • Που νομίζετε ότι θα κριθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου;

Στη δίψα των πολιτών για ουσιαστική αλλαγή, για δικαιοσύνη παντού, για ένα κράτος δικαίου και ίσων ευκαιριών. Τα επιτελικά ψέματα κούρασαν, ξεσκεπάστηκαν. Ένας ολόκληρος μηχανισμός εργάστηκε μεθοδικά για τους λίγους αλλά αυτό το έμαθαν οι πολλοί, εκείνοι που καθορίζουν το μέλλον.

 • Πώς βλέπετε τα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό που δεν θα είναι ο αρχηγός του κόμματός σας;

Η ψήφος των πολιτών θα καθορίσει ποιος θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες της προεκλογικής περιόδου που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και συνθέτουν το απαραίτητο αφήγημα. Την 22α Μαΐου τα δεδομένα θα έχουν αλλάξει.

 • Πολύ παλαιό ΠΑΣΟΚ θυμίζουν τα συνθήματά σας. Γιατί;

Γιατί τα συνθήματα είναι διαχρονικά. Είναι εκείνα που τότε κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι έκλεψε. Αλλά οι ανάγκες της κοινωνίας είναι και πάλι οι ίδιες. Η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η Παιδεία, η Υγεία, ο Πολιτισμός, το Περιβάλλον, η προστασία των αδύναμων. Αν αυτά είναι “κλεμμένα” συνθήματα δεν πειράζει. Εμείς “κλέβουμε” τα συνθήματα της αλλαγής με υπόσχεση να τα τηρήσουμε. Ο Μητσοτάκης έκλεψε τις ζωές μας.

 • Το πρόγραμμα του κόμματός σας είναι πλουσιοπάροχο, σε μία δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία. Γιατί να πιστέψει ο κόσμος ότι δεν θα υπάρξει μία επανάληψη του 2015;

Γιατί εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ σε αντίθεση με τα δυσθεώρητα χρέη των νοικοκυρέων, γιατί αποδείξαμε στην πράξη ότι γνωρίζουμε και μπορούμε αφήνοντας το περιβόητο μαξιλαράκι που επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποκρίνεται τον μεταρρυθμιστή.

 • Τα θέματα περιβάλλοντος φυσικού, πολεοδομικού, πολιτιστικού -και δεν εννοώ τα μείζονα όπως η πλανητική κρίση- απουσιάζουν από την προεκλογική ατζέντα. Πού το αποδίδετε;

Δεν απουσιάζουν, απλά δεν συγκεντρώνουν το κύριο ενδιαφέρον των πολιτών. Δεν πουλάνε όταν το ενδιαφέρον είναι οι άδειες τσέπες. Ανήκω σε εκείνη τη μειοψηφία που τα θεωρούν κρίσιμα.

 • Είσαστε υπέρ μίας συμφωνίας με την Τουρκία; Θα στηρίξετε μία παρόμοια συμφωνία ακόμη και αν είσαστε στην αντιπολίτευση;

Τι είδους συμφωνία; Για ποιο πράγμα; Σύνθετη ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί με ναι ή όχι. Μία συμφωνία για την ειρήνη ναι. Για την επίλυση του Κυπριακού ναι. Όπως στήριξα και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 • Θα εμφανιστεί μία Altright αλα ελληνικά ίσως και σαν αντίδραση στο κίνημα αποδόμησης (woke);

Altright “αλλά Γκρέκα” είναι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 • Πολλοί προβλέπουν ότι σε περίπτωση ήττας θα προκύψει υπαρξιακό ζήτημα για την ελληνική αριστερά. Θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστατικό που τα προβλέπει όλα αυτά. Αλλά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε ήττα της κοινωνίας μας, νίκη των λίγων που λαθροβιούν σε βάρος των πολλών. Οπότε το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τυχόν υπαρξιακό ζήτημα της Αριστεράς η οποία βγαίνει πιο δυνατή από κάθε δοκιμασία.

Facebook
Twitter
LinkedIn