To πλήρωμα του «Πειραιάς για Όλους» - Όλοι οι υποψήφιοι για το δήμο και τις κοινότητες

Είμαστε η κάθε γωνιά της πόλης, τα Καμίνια και ο Απόλλωνας, η Λεύκα και η Παλιά Κοκκινιά, η Αγια-Σοφιά και τα Μανιάτικα, ο Άγιος Δημήτρης και ο Άγιος Διονύσης, η Γούβα και η Ευαγγελίστρια, το Δημοτικό και η Τερψιθέα, η Πειραϊκή, η Καλλίπολη, το Χατζηκυριάκειο και ο Άγιος Νείλος, ο Προφήτης Ηλίας, η Καστέλλα, η Μυρτιδιώτισσα και το Τουρκολίμανο, το Νέο Φάληρο και η Σούδα, το Πασαλιμάνι.

Είμαστε όσες και όσοι βρισκόμασταν στην Ε1 δίπλα στο 1 εκατομμύριο μετανάστες, στην Αλληλεγγύη, στα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, στις Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες, εξασφαλίζοντας τροφή, φάρμακα, ιατρική φροντίδα στους ανθρώπους που έμειναν αβοήθητοι.

Είμαστε όσες και όσοι μέσα σε αυτή την κρίση σχεδιάζαμε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, πάρκα, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, πεζόδρομους και πλατείες, ρυθμιστικά σχέδια και ιδέες.

Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το ανάστημα για τον Πειραιά των πολλών, του λιμανιού, της ανάπτυξης, της εργασίας, του πολιτισμού.

 

Νίκος Μπελαβίλας - Υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά

Γεννήθηκα στον Πειραιά το 1959, από γονείς Πειραιώτες και παππούδες νησιώτες.
Έμαθα γράμματα στο 28o Σχολείο της πλατείας Αλεξάνδρας και στο 2ο Γυμνάσιο της οδού Αφεντούλη. Εντάχθηκα στον «Ρήγα Φεραίο» και την Αριστερά, μαθητής, το 1974.
Είμαι Aρχιτέκτων - Πολεοδόμος και διδάσκω στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Διευθύνω το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος. Έχω διδάξει σε πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, στα Γιάννενα, την Κέρκυρα, τα Χανιά, τη Θεσσαλονίκη, το Παρίσι, τη Λιουμπλιάνα και τα Τίρανα. Υπάρχουν δύο έργα που συμμετείχα και αγάπησα. Εκεί έμαθα πώς εξέρχεται μια πόλη από την κρίση. Το πρώτο είναι το Τεχνολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Σήμερα συμμετέχω στη διοίκησή του και έχω την ευθύνη του Μουσείου Μεταλλείας - Μεταλλουργίας Λαυρίου. Το δεύτερο είναι το Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού και το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης. Η σχέση μου με τις αστικές αναπλάσεις και τις ιστορικές πόλεις είναι μία σχέση χρόνων. Ο σχεδιασμός της Ελευσίνας, η δημιουργία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στην Ιερά Οδό, τα μητροπολιτικά πάρκα: στο Γουδί, το Ελληνικό και το «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον. Είχα την τύχη και τη μοναδική εμπειρία τα τελευταία δέκα χρόνια να οριστώ επιστημονικός αξιολογητής μνημειακών πόλεων και τόπων της UNESCO στην Ιαπωνία, την Ισπανία και τη Σλοβενία, την Αυστρία, το Κουβέιτ. Τέλος, είμαι αναπληρωματικό μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και θήτευσα, σε δύο θητείες, ως πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς - Ελληνικό Τμήμα (TICCIH).
Η εμπλοκή μου με τα πειραϊκά θέματα άρχισε πολύ νωρίς: από το Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Περάματος (1988), το Φεστιβάλ Πειραιά υπό τον τότε αντιδήμαρχο Κώστα Κωσταράκο με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Θάνο Μικρούτσικο (1992) και τη μελέτη Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης περιοχής δήμου Πειραιά (1994). Ακολούθησαν οι μελέτες και οι έρευνες για τα Λιπάσματα Δραπετσώνας, τα εργοστάσια Ρετσίνα και Δηλαβέρη, τον ΑΗΣ Νέου Φαλήρου, τη ΧΡΩΠΕΙ, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, την οδό Πειραιώς, τον σταθμό επιβατών στον ΟΛΠ και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Σιλό, τη μελέτη για την ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων του Πειραιά. Συμμετείχα, ως μέλος της ομάδας του ΕΜΠ, στον σχεδιασμό της αρχικής χάραξης του Τραμ το 2006, από την οδό Τζαβέλα απευθείας στην πλατεία Καραϊσκάκη, που δυστυχώς απορρίφθηκε από τον Δήμο Πειραιά. Επιστρέφοντας στα δημοτικά θέματα, το 1986 ιδρύσαμε με επικεφαλής τον Κώστα Κωσταράκο τους «Πολίτες του Πειραιά» και το 1998 μαζί με τον Θοδωρή Δρίτσα, την Ελένη Σταματάκη, τη Μαρία Σταθάκη και δεκάδες Πειραιώτες, το «Λιμάνι της Αγωνίας». Το 2004, με τους Πασαλιμανιώτες, τους αρχαιολόγους και την Επιτροπή Κατοίκων Ζέας, σώσαμε το μικρό λιμάνι και τις αρχαιότητες, τη «θαλασσινή πλατεία» της πόλης μας, κυριολεκτικά από την καταστροφή. Για δύο χρόνια θήτευσα δημοτικός σύμβουλος. Μία καλή θητεία και ένα ακόμη καλύτερο μάθημα για τις παθογένειες της δημοτικής μας εξουσίας. Συνέχισα την πανεπιστημιακή μου σταδιοδρομία και το καλοκαίρι του 2018 αποδέχτηκα την πρόταση να αναλάβω τη Διοίκηση της εταιρείας του Δημοσίου «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Αντικείμενό της, είναι οι αστικές αναπλάσεις του μητροπολιτικού κέντρου της πρωτεύουσας. Παράλληλα έχω την ευθύνη του συντονισμού του Πιλοτικού Προγράμματος Αξιοποίησης Ακινήτων με Κοινωνική Ανταπόδοση του Υπουργείου Εργασίας.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μέχρι στιγμής στην Αθήνα, τον Πειραιά και τον Βόλο.

Είμαι διατεθειμένος να εργαστώ για να αλλάξω την πόλη μας, την πόλη που μεγάλωσα και κατοικώ.

Δείτε όλους μας τους υποψηφίους

 

 

Last modified onΠέμπτη, 23 Μαϊος 2019 10:01

Additional Info

  • Frame:

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα