Οι θέσεις του Μώραλη «τελειώνουν» όταν μιλάει ο Μαρινάκης

Ο δήμαρχος σε όλες τις πόλεις και ειδικά στον Πειραιά έχει το στοιχείο της αμεσότητας, επεσήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος του Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας, στην εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» και τον δημοσιογράφο Τ. Σαράντη:

 • Πρέπει να έχει κομματική υποστήριξη ένας δήμαρχος;

Νομίζω ότι αυτή η λανσαρισμένη ιδέα των τελευταίων χρόνων του ακομμάτιστου, δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει ιδέες, για την πολιτική για την καθημερινότητα, για τα μικρά ή μεγάλα πράγματα που ταλαιπωρούν τον πολίτη. Ένας δήμαρχος που δεν έχει σχέση με την μεγάλη εικόνα της πολιτικής…

 • Μήπως έτσι περιορίζετε το κοινό σας;

Αν εννοείτε την κομματική μου ιδιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία έχω και δεν την έκρυψα ποτέ , ούτε πρόκειται να παραστήσω τον ακομμάτιστο γιατί αυτό είναι γελοίο, αυτή η ιδιότητα είναι ένα κομμάτι της προσωπικότητάς μου.

Υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι της προσωπικότητάς μου, το οποίο έχω αποδείξει με την ακαδημαϊκή μου δουλειά και αυτό δεν καθορίστηκε από την κομματική μου ταυτότητα.

 • Όμως ο δημότης πάει να ψηφίσει για τον δήμαρχό του με βάσει τα πολιτικά του κριτήρια. Αυτό πως θα το αντιστρέψετε;

Αν, λοιπόν, από τη μια μεριά η δική μου ταυτότητα και οι δικές μου προτάσεις για την πόλη, δεν αρκούν στον δημότη και προτιμάει να ψηφίσει με βάση τη δήλωση υποστήριξης του κ. Μαρινάκη από το ΚΙΝ.ΑΛ και να πάρει μαζί όλο το πακέτο, σ’ αυτό δεν έχω να απαντήσω κάτι.

 • Κατά τη γνώμη σας, τα τρία μεγάλα προβλήματα που έχει ο Πειραιάς, ποια είναι;

Το πρώτο είναι ότι είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην Αν. Μεσόγειο και το δεύτερο στη Μεσόγειο και ενώ παράγεται ένας τεράστιος πλούτος αυτός φεύγει και δεν μένει ούτε ένα ευρώ στην πόλη.

Υπάρχουν κάποια αντισταθμιστικά που κατάφερε να αποσπάσει η κυβέρνηση…

 • Μιλάμε ότι μένουν 2 εκατ. ευρώ πλέον…

Ναι, 2 εκατ. ευρώ είναι σαν να προλάβεις να φτιάξεις ένα σχολείο. Η Ιωνίδειος, κόστισε 1,2 εκατ. ευρώ. Θέλω να πω ότι είναι πάρα πάρα πολύ λίγα αυτά που μένουν.

Αν η Cosco σήμερα, χειρίζεται ένα τόσο μεγάλο λιμάνι- πύλη εμπορίου στην Ευρώπη από την Ανατολή, και σ’ αυτό το λιμάνι δίνει κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ενώ ταυτόχρονα τα κέρδη από την εμπορική διαχείριση είναι εκατοντάδες εκατομμύρια, και αν αυτό γύρω-γύρω παράγει έναν τεράστιο πλούτο για εταιρείες και όλο το πακέτο των υπηρεσιών και δεν μένει τίποτα στον τόπο που παράγεται και από τους ανθρώπους που παράγεται, αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Σ’ αυτό, λοιπόν, που γίνεται τα δύο εκατ. ευρώ είναι σέντς.

 • Βλέπω ότι έχει αναπτυχθεί μια κόντρα ανάμεσα σε σας και τον κ. Μώραλη για το θέμα του Masterplan του ΟΛΠ. 

Ο κ. Μώραλης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ, εγώ δεν είμαι. Του ζήτησα λοιπόν να μας πει τι έχει ζητήσει έστω και μα φορά από τον ΟΛΠ για την πόλη.

 • Είναι μέλος ως ιδιώτης ή ως δήμαρχος;

Δεν είναι διευκρινισμένο αυτό.Δεν διευκρινίζεται και κοίταξα προσεκτικά το ΦΕΚ αν είναι επιλογή της Cosco να βάλει τον κ. Μώραλη και όχι τον δήμαρχο Κερατσινίου, π.χ, που επιβαρύνεται και περισσότερο από την Cosco απ’ ότι ο κεντρικός Πειραιάς

Στο masterplan υπάρχουν τρία πολύ δύσκολα ζητήματα όσον αφορά τον κεντρικό Πειραιά, γιατί στον ευρύτερο Πειραιά υπάρχουν εννιά δύσκολα προβλήματα και στο Πέραμα με τις δεξαμενές και στο Κερατσίνι με τις τεράστιες εγκαταστάσεις.

Στον κεντρικό Πειραιά, κατά τη γνώμη μου, είναι το mall μέσα στην καρδιά της πόλης που θα διαλύσει την αγορά. Τα mall δεν πρέπει να είναι στο κέντρο καμιάς πόλης, έχουν θέση στους μεγάλους οδικούς άξονες έξω από την πόλη, δεν έχουν καμία θέση στο κέντρο.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ο ουρανοξύστης. Ο Πειραιάς έχει φορτωθεί ήδη έναν ουρανοξύστη γιαπί που δεν ξέρουν τι να τον κάνουν. Ελπίζω ο δήμος αυτή τη φορά να κάνει τον εμπορικό διαγωνισμό και να βρει μια χρήση. Δεν χρειάζεται άλλος ουρανοξύστης, ξενοδοχεία χρειάζονται.

Και το τρίτο πρόβλημα είναι η κρουαζιέρα, η οποία επιβαρύνει την πόλη στο κυκλοφοριακό, ήδη δεν αφήνει στην πόλη καθώς δεν έχουμε Home-port και πρέπει να το δούμε σοβαρά και ήδη δημιουργεί συνθήκες μιας πολυτελούς αποκλεισμένης πόλης, μέσα στον Πειραιά.

Η κρουαζιέρα δεν έχει αποδειχτεί ότι χρειάζεται με αυτόν τον τρόπο.

 • Εσείς ως δήμαρχος αύριο δεν θα επιτρέψετε να περάσουν αυτά;

Όχι. Ο δήμαρχος μπορεί να διεκδικήσει σθεναρά. Αν ο δήμαρχος είναι μέσα στο Δ.Σ του ΟΛΠ μπορεί και να ψηφίσει και να φωνάξει

Το mall ήδη δήλωσα ότι θα το παλέψω με νύχια και με δόντια, γιατί είναι εκτός του Ρυθμιστικού Πλαισίου της πόλης. Δεν επιτρέπεται από το πολεοδομικό σχέδιο του Πειραιά. Εκεί είναι λιμενική ζώνη, δεν επιτρέπεται να γίνει κέντρο πόλης. Απαγορεύεται.

Επομένως, και να εγκριθεί που νομίζω ότι τα υπουργεία δεν θα το εγκρίνουν, έχουμε όλα τα εργαλεία για να μην προχωρήσει

Αντιστοίχως για την κρουαζιέρα έχουμε ισχυρά όπλα. Και να ενημερώσω ότι δεν έχουμε ούτε ένα έγγραφο που να ενημερώνει για την ρύπανση της περιοχής από τα κρουαζιερόπλοια.

Ο Πειραιάς υποφέρει από την καπνιά της κρουαζιέρας και της ακτοπλοϊας. Η πρόταση που όλοι κάνουμε είναι να τεθεί ηλεκτροδότηση στην περιοχή ώστε να φαίνονται ποια πλοία καίνε φουλ τις μηχανές για να κρατήσουν ανοικτά τα air-condition κατά της διάρκεια της νύχτας. Είναι περιττό αυτό, είναι ενεργειακή σπατάλη.

Άρα για να προχωρήσουμε και να συζητάμε σοβαρά πρέπει να έχουμε τα περιβαλλοντικά και τα κυκλοφοριακά στοιχεία ενός τέτοιου μεγάλου οργανισμού, όπως ο ΟΛΠ.

 • Καλά τα λέτε, αλλά, έρχεται αύριο η Cosco και σας λέει …. «Μall».

Aπό την εμπερία μου των τελευταίων δύο χρόνων, ως σύμβουλος αξιολόγησης του υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, εθελοντικά και αμισθί μου ζητήθηκε μαζί με το Πολυτεχνείο να αξιολογήσω το MasterPlan.

Θέσαμε ήδη 22 ή 23 σημεία που τα έχει θέσει ο κ. Κουβέλης. Με βάση τα ζητήματα που τους θέσαμε, η Cosco, προς τιμήν της υποχώρησε και επανακατέθεσε νέες μελέτες με νέους όρους.

Σημαίνει ότι μια τόσο μεγάλη δύναμη σαν την Κίνα, μια τόσο μεγάλη δύναμη σαν την Cosco δεν θα θέλει σύγκρουση με έναν τόσο μεγάλο δήμο σαν τον Πειραιά. Έχει συμφέρον να κάτσει σε μια εταιρική σχέση win-win.

H σύμβαση,λοιπόν, είναι το ένα ζήτημα. Η εταιρική σχέση όμως είναι άλλο πράγμα.

 • Και θα κάτσει ο Κινέζος σε σχέση win-win?

Να το δούμε; να το δοκιμάσουμε; Γιατί μέχρι τώρα δεν το δοκιμάσαμε για να το δούμε

Θα  πω για πρώτη φορά δημόσια μια σκέψη μου. Το μεγάλο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. Κερδίζουν και οι Κινέζοι και εμείς αν έχουμε ένα τέτοιο μουσείο στο λιμάνι. Φαντάζεστε τον Έφηβο των Αντικυθήρων και τους θησαυρούς αυτούς να βρίσκονται μέσα στον χώρο των κτιρίων του λιμανιού; δεν φαντάζομαι να υπάρχει υπουργός Πολιτισμού της Κίνας που δεν θα το καταλάβει αυτό…

 •   Είχαμε μια μεγάλη κόντρα ανάμεσα σε σας με τον κ. Μαρινάκη. Ο δήμαρχος θα βγει μέσα από τέτοιες κόντρες;

Όχι, νομίζω ότι ο δήμαρχος θα βγει από τις πραγματικές θέσεις του κάθε υποψήφιου. Τις θέσεις του κ. Μαρινάκη για τον Πειραιά που δεν τις έχουμε ακούσει ακόμη

 • Όχι τις θέσεις του κ. Μώραλη;

Ο κ. Μώραλης έχει κατά καιρούς θέσεις αλλά αυτές τελειώνουν όταν εμφανίζεται ο Μαρινάκης και κάνει μια δήλωση

Σήμερα στις 7 στην Παλιά Βιομηχανική Ζώνη του Αγ. Διονύση, ανταμώνουμε όλοι για να παρουσιάσουμε την παράταξη. Συναποφασίσαμε το όνομά μας και ένα στοιχεία που θα έχει είναι «η Δημοκρατία, η Ισότητα, η αίσθηση της μιας πόλης για όλους»

https://left.gr

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου