Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου 27.07.2022│Ενημερωτικό Σημείωμα

Σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις κλήθηκαν να συμμετέχουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 με θέματα πολύ σημαντικά, καθώς μόνο η πρώτη αφορούσε στην Έκθεση Πεπραγμένων του Δήμου Πειραιά έτους 2021 και στην Έκθεση Πεπραγμένων της Οικονομικής Επιτροπής έτους 2021.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του «Πειραιάς για Όλους» και όπως υποστήριξε ο Δημήτρης Γκερλές η διαδικασία που ακολουθείται υποβαθμίζει τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και κινείται στα όρια της απαξίωσης του νόμου, αφού η συνεδρίαση για τα Πεπραγμένα δεν παίρνει ποτέ -ούτε και φέτος άλλωστε- τον δημόσιο χαρακτήρα που της προσδίδει ο νόμος, με την ουσιαστική συμμετοχή φορέων, συλλόγων και πολιτών.

Συνεχίζοντας, ο δημοτικός μας σύμβουλος σημείωσε ότι δίπλα στα πεπραγμένα υπάρχουν και όσα δεν έγιναν, που είναι πολλά και σοβαρά: Η μη αξιοποίηση  της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Δήμου, η αδιαφορία και η έλλειψη σχεδιασμού για τη σχολική στέγη (50ο Δημοτικό Σχολείο, αρκετά νηπιαγωγεία κυρίως στην Α’ και Β’ Κοινότητα, που λειτουργούν σε ακατάλληλα κτίρια και για τα οποία η παράταξή μας έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις), οι μεγάλες καθυστερήσεις σε απαραίτητα για την πόλη μας χρηματοδοτούμενα έργα, η έλλειψη αθλητικών υποδομών (στίβος, γήπεδο ποδοσφαίρου Εθνικού κ.α).

► Στο τέλος της πρώτης συνεδρίασης παρενέβη ο κοινοτικός σύμβουλος με τον «Πειραιάς για Όλους», Βαγγέλης Δαρζέντας, ο οποίος ανέδειξε τα πολλά «μικρά» αλλά σημαντικά προβλήματα των συνοικιών της Α' Κοινότητας με πιο χαρακτηριστικά την πλατεία Καρπάθου, τον πεζόδρομο της Φρύνης, τις κακοτεχνίες των δρόμων, την έλλειψη πρασίνου, σχολικής στέγης -κυρίως σε νηπιαγωγεία- και παιδικών χαρών, την απουσία ΚΕΠ από μια περιοχή με πληθυσμό 55.000 κατοίκων.

► Λίγο πριν από την έναρξη της δεύτερης συνεδρίασης στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα ο «Πειραιάς για Όλους» έφερε το ζήτημα της έγκρισης από την ΕΣΑΛ του αναθεωρημένου mastrer plan της Cosco/ΟΛΠ αλλά και της απουσίας του Δημάρχου από την κρίσιμη συνεδρίαση, σε αντίθεση με τους άλλους δύο δημάρχους των παραλιμένιων δήμων Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος, οι οποίοι ήταν εκεί, παρόντες. Στην απάντηση του κ. Μώραλη ότι αρνείται να συμμετέχει στο παιγνίδι των προειλημμένων αποφάσεων των οργάνων/επιτροπών και ότι στέλνει εγγράφως προς τους συναρμόδιους -από την ΟΛΠ, την ΕΣΑΛ, τα υπουργεία μέχρι τον πρέσβη της Κίνας- όλες τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η Μαρία Σταθάκη αντέτεινε ότι σε κάθε διαβούλευση απαιτείται φυσική παρουσία. Και αυτό γιατί στην προκειμένη περίπτωση και μπροστά σε μια πραξικοπηματική διαδικασία, αφού με ένα προεδρικό διάταγμα αγνοήθηκαν -και ουσιαστικά ακυρώθηκαν- οι αποφάσεις του ΣτΕ, η παρουσία του Δημάρχου θα σηματοδοτούσε πρωτοβουλίες αντίστασης σε ό,τι αποκρύβουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά.

► Τη σκοτεινή πλευρά μιας δωρεάς ανέδειξε ο Παναγιώτης Αναστασάκος, ο οποίος και με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ του ΟΠΑΝ ζήτησε από τον πρόεδρο του Οργανισμού, Ιωσήφ Βουράκη, να εξηγήσει πώς προέκυψε η εισήγηση του για αποδοχή δωρεάς σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό τον Απρίλιο του 2022 από την μοναδική εταιρεία του τουρκικής καταγωγής επιχειρηματία Γιασάμ Αγιαβέφε, που ανταποκρίθηκε σε σχετικό κάλεσμα του ΟΠΑΝ. Και αυτό γιατί μετά την τιμητική πολιτογράφηση του Αγιαβέφε ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που καταμαρτυρούν ένα ύποπτο παρελθόν, αφού θεωρείται μεγάλος ευεργέτης του ψευδοκράτους της ΤΔΒΚ ενώ καταζητείτο με ερυθρά αγγελία της τουρκικής Αστυνομίας προς την Interpol. Στα δεκάδες δημοσιεύματα σε έγκριτες εφημερίδες και site, που στηρίζονται στην έρευνα της Ελίζας Τριανταφύλλου για το  insidestory.gr, εμπλέκεται και ο κ. Βουράκης, ο οποίος εμφανίζεται φίλος και κουμπάρος του Αγιαβέφε και ο άνθρωπος που τον οδήγησε μέχρι τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. «Προφανώς και είναι φίλος μου» είπε με έμφαση ο κ. Βουράκης, επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από το ερώτημα που του έθεσε ο Νίκος Μπελαβίλας αν ισχύουν όσα γράφονται στον Τύπο και αν τα γνώριζε. «Και αφού ο κ. Βουράκης τον χαρακτηρίζει φίλο του, άρα γνωρίζει και τα προβλήματα που έχει» υπογράμμισε η Μαρία Σταθάκη, ζητώντας από τον κ. Βουράκη να γνωστοποιήσει και τις άλλες εταιρείες στις οποίες απευθύνθηκε για δωρεές στη διάρκεια εκείνης της πρώτης κρίσιμης περιόδου της πανδημίας. Την άποψη ότι αυτές οι χορηγίες/δωρεές δεν είναι υπόθεση του ΟΠΑΝ αλλά άλλων υπηρεσιών ή επιτροπών του Δήμου, εξέφρασε ο Δημήτρης Γκερλές, ενώ η Βάνα Μελά υποστήριξε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη οι δημοτικοί/ές σύμβουλοι  της παράταξης θα αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα ακόμα και την πιο αθώα δωρεά.

► Στα χρόνια κυκλοφοριακά προβλήματα του Πειραιά, στην έλλειψη χώρων στάθμευσης αλλά και στους λανθασμένους σχεδιασμούς των μονοδρομήσεων μπορεί να εντοπιστεί η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνογαλλικής σχολής Saint-Paul και των κατοίκων της γειτονιάς. Το αίτημα της Σχολής για παραχώρηση ακόμα τριών -στην υπάρχουσα μία- θέσεων στάσης των σχολικών λεωφορείων από 07:00 – 17:00 κατά τις εργάσιμες ημέρες για την ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση των μαθητών/τριών πυροδότησε την οργή των κατοίκων της περιοχής, που ταλανίζονται καθημερινά να βρουν μια θέση για να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους. Σε ρόλο πυροσβέστη το Δημοτικό Συμβούλιο ανέβαλε τη λήψη απόφασης για τις επόμενες μέρες, αφού προηγουμένως συναντηθούν εκπρόσωποι της Σχολής, αντιπροσωπεία των κατοίκων και διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Η ασφάλεια των μαθητών/τριών προέχει, ανεξάρτητα αν φοιτούν σε ένα δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο» επισήμανε ο Νίκος Μπελαβίλας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποφεύγεται το μπλοκάρισμα οδικών αρτηριών· η Χαριλάου Τρικούπη στην περίπτωση του Saint-Paul και σημείωσε ότι είναι δικαιολογημένη η αγωνία των κατοίκων, αφού τα τελευταία 8 χρόνια, με ευθύνη της προηγούμενης και της παρούσας δημοτικής αρχής, λόγω των λαθών των μονοδρομήσεων, της απουσίας κυκλοφοριακής μελέτης και ελεγχόμενης στάθμευσης και της ανοχής στην παράνομη στάθμευση βιώνουμε το απόλυτο κυκλοφοριακό χάος στον Πειραιά.  Παρόλα αυτά «σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη, η στοχοποίηση ενός ιστορικού σχολείου για παρανομία ή η έκδοση ψηφισμάτων στο διαδίκτυο εναντίον του είναι ένα πρόβλημα» τόνισε ο Νίκος Μπελαβίλας προσθέτοντας ότι για λόγους αρχής δεν μπορεί να ψηφίσει εναντίον ενός σχολείου και της ασφάλειας των παιδιών. Γι’ αυτό και πρότεινε εκ μέρους του «Πειραιάς για Όλους» την εναλλακτική λύση του κλεισίματος της οδού Κουντουριώτου κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, δηλαδή κατά την αποβίβαση και επιβίβαση των μαθητών/τριών με τη βοήθεια σχολικού τροχονόμου, ο μισθός του οποίου θα επιβαρύνει τη Σχολή. Μια ακόμα πρόταση κατέθεσε ο Παναγιώτης Βουτυράκος μιλώντας για αντισταθμιστικά οφέλη, όπως το άνοιγμα του προαύλιου χώρου της Σχολής για να παίζουν ή να αθλούνται τα απογεύματα τα παιδιά της γειτονιάς. Από την πλευρά της η Βάνα Μελά, συμφωνώντας με την αναβολή, υποστήριξε ότι αυτή δηλώνει το ενδιαφέρον της πόλης να αφουγκραστεί τις αγωνίες των πολιτών της.

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου