Λαθροχειρία: Μία φοιτητική εργασία του 2008, η κυβερνητική μακέτα του 2022 για τη ΧΡΩΠΕΙ

Η κυβερνητική μακέτα με τη διαβόητη «Πολιτεία Καινοτομίας» στη ΧΡΩΠΕΙ της οδού Πειραιώς τελικά είναι μία φοιτητική εργασία του 2008 για Σχολές του ΟΑΕΔ!

Στις 28 Ιουνίου 2022 η εικόνα μίας όμορφης μακέτας αναρτάται στο διαδίκτυο με θριαμβικούς τίτλους: «Πως το project της ΧΡΩΠΕΙ αλλάζει την Πειραιώς. Τι προβλέπεται να κατασκευαστεί στην έκταση των 18 στρεμμάτων». Δημιουργοί των αναρτήσεων ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού Γ. Δημητριάδης, και ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας στα twitter τους, και τα οικονομικά site capital.grmononews.grmsn.com, και άλλα όπως και το πειραϊκό portnet.gr.

Η κυβέρνηση είχε μόλις εξασφαλίσει και ανακοινώσει την πλήρη κατεδάφιση του ιστορικού διατηρητέου συγκροτήματος στην οδό Πειραιώς για να κατασκευαστεί ένας αμφιλεγόμενος «πόλος καινοτομίας» τον οποίο θα χτίσουν και θα λειτουργούν ιδιωτικές εταιρείες σε κρατικό οικόπεδο.

Οι πανηγυρισμοί για το έργο δεν μπορούσαν να μην περιλαμβάνουν και μία ωραία εικόνα. Μόνο που η εικόνα την οποία δημοσίευσαν δεν έχει καμμιά σχέση με το «project». Είναι μία φοιτητική μελέτη του 2008 και τουναντίον, δείχνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ανακοινώθηκε. Προβλέπει τη διάσωση και επανάχρηση του ιστορικού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ και τη μετατροπή του σε σχολές του ΟΑΕΔ. Ήταν τμήμα μίας διπλωματικής εργασίας του Πολυτεχνείου η οποία παρουσιάστηκε σε έκθεση με τίτλο «Πειραιάς και Ουτοπία» που οργανώθηκε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά τον Μάιο 2015.

Οι «Άριστοι», ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου και ο επικεφαλής της έρευνας και τεχνολογίας στην Ελλάδα διαφημίζουν το έργο τους με μία φοιτητική μακέτα που έγινε προ 15 ετών και η οποία δείχνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που διαφημίζουν, παρουσιάζοντας την ως δική τους. Οι δε έμπειροι δημοσιογράφοι από το capital.gr ως το portnet.gr καταπίνουν αμάσητο ότι τους σερβίρουν και το αναπαράγουν.

Τέτοια λαθροχειρία θα τη ζήλευαν οι καλύτεροι παπατζήδες του λιμανιού. #pireas4all

 

Στις εικόνες η μακέτα της φοιτητικής εργασίας του 2008, τα πρωθυπουργικά tweet του 2022 και στον σύνδεσμο ο κατάλογος της έκθεσης του ΕΜΠ του 2015. https://issuu.com/pprentou/docs/pireas_outopia_booklet_

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου