Περισσότερα από χίλια ερειπωμένα κτίρια σε όλη την έκταση του Δήμου Πειραιά αποκάλυψε η πρόσφατη απογραφή του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας ΕΜΠ

Χίλια ερείπια σε ένα σύνολο 28.000 κτιρίων. Η πλειοψηφία τους βρίσκεται στην περιοχή Καστέλλας-Προφήτη Ηλία-Ευαγγελίστριας όπου το 7% των κτιρίων είναι ερειπωμένα. Ακολουθούν το Κέντρο και τα Μανιάτικα-Αγία Σοφία-Άγιος Δημήτριος με ένα ποσοστό 4% ενώ σε καλύτερη σχετικά κατάσταση βρίσκονται το Νέο Φάληρο-Καμίνια με ποσοστό 3% και η Πειραϊκή με 2%.
Βέβαια σε απόλυτο αριθμό τα πράγματα για το Νέο Φάληρο και τα Καμίνια μπορεί να είναι καλά, αλλά σε πραγματικά γεωμετρικά μεγέθη είναι άσχημα. Εκεί βρίσκονται οι ερειπωμένοι «γίγαντες» της βιομηχανίας: ΑΗΣ Νέου Φαλήρου, ΧΡΩΠΕΙ, Ήβη, Κεράνης, Γεωργή-Νικολετόπουλου, Εργοστάσιο ΣΠΑΠ, Ρετσίνα.
Στην Καστέλλα εντυπωσιακά είναι τα εγκαταλειμμένα νεοκλασικά: Οικία Πατσιάδου στην πλατεία Αλεξάνδρας, Εκπαιδευτήριο Μπαχλιτζανάκη, Οικία Μαυρομιχάλη, Οικία Αξελού και ας μην ξεχνάμε τις κομψές ξεχασμένες επαύλεις του Νέου Φαλήρου και το στοιχειωμένο γιαπί του κληροδοτήματος Ζαχαρίου.
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός από αυτά τα κτίρια, περισσότερα από εκατό και τα μεγαλύτερα όλων, ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή σε κοινωφελή ιδρύματα. Ένας επίσης σημαντικός αριθμός μεγάλων ακινήτων ανήκει σε τράπεζες ή σε εταιρείες της κτηματαγοράς. Η αίσθηση ότι για την ερήμωση ευθύνονται οι μικροιδιοκτήτες και οι πολλοί κληρονόμοι που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν αφορά κυρίως μικρά ακίνητα στις γειτονιές. Το χοντρό παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια του Δημοσίου, του Δήμου Πειραιά, των τραπεζών και του real estate. Εκεί υπάρχει επιλογή μη αξιοποίησης και όχι αδυναμία.
Τέλος ένας μύθος είναι τα διατηρητέα και οι δεσμεύσεις της αρχαιολογίας. Από την απογραφή μας προκύπτει ότι λίγο περισσότερα από τα μισά (το 51%) βρίσκονται εκτός των ορίων της αρχαιολογικής ζώνης του Πειραιά. Δεν εμποδίζει καμία αρχαιολογία την επισκευή τους. Από το σύνολο το 90% δεν είναι κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια, είναι απλώς ερείπια.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Απόλυτη απουσία στρατηγικής για τα ακίνητα. Έλλειψη σχεδίου απεγκλωβισμού των κτιρίων από τις βασικές αιτίες της ερήμωσης και αξιοποίησης του τεράστιου αποθέματος με αμοιβαίο οικονομικό όφελος για τους ιδιώτες, το Δημόσιο και τον Δήμο και με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο.
Διότι μιλάμε για ένα σύνολο χιλίων κτιρίων, που αντιστοιχεί σε εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα – όσα σχεδόν υπόσχεται το διαβόητο έργο του Ελληνικού. Με τη διαφορά ότι εδώ τα τετραγωνικά υπάρχουν, δεν είναι φούσκα, είναι μέσα στην πόλη, επικίνδυνα, απρόσιτα, πληγές για τις γειτονιές, για τους μεγάλους δρόμους, για το θαλάσσιο μέτωπο, για τους κατοίκους, για την εικόνα του Πειραιά. #pireas4all
 
Στην εικόνα το εγκαταλειμένο επί μισόν αιώνα γιαπί του Κληροδοτήματος Αλέξανδρου Ζαχαρίου στην Καστέλλα
Πηγή: Εφημερίδα Κοινωνική

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου