Παρεμβάσεις του «Πειραιάς για Όλους» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 09.02.2022

Μετά από προτροπή του επικεφαλής του «Πειραιάς για όλους», Νίκου Μπελαβίλα, και με αφορμή τη συμπλήρωση 41 χρόνων από την τραγωδία με τους 21 νεκρούς στο Στάδιο Καραϊσκάκη, το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του (09.02.2022) ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο εκφράζει τη θλίψη του και καταδικάζει την αποτρόπαια δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, ενώ ζητά από την πολιτεία και το οργανωμένο ποδόσφαιρο να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξάλειψη τέτοιων εγκληματικών φαινομένων.

►Στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα ο Νίκος Μπελαβίλας μίλησε για τον Σταθμό του Αγίου Διονυσίου και την ανάγκη να υπάρξουν μελέτες και συγκεκριμένα σχέδια για να προχωρήσει η δημιουργία του Μουσείου του Ρεμπέτικου αλλά και του Πράσινου Διαδρόμου που θα οδηγήσει στη διείσδυση της Πολιτιστικής Ακτής και τη διασύνδεσή της με τη Λεύκα και Μουσείο των Σιδηροδρόμων, στην άκρη της πόλης. «Δεν αρκεί μία δήλωση, δεν αρκεί ένα Δελτίο Τύπου, δεν αρκεί μια συνάντηση με τον υπουργό. Χρειάζεται ένα σοβαρό follow up με χρονοδιαγράμματα» τόνισε ο Νίκος Μπελαβίλας. Και αυτό, για να μην μείνουν οι εξαγγελίες στα λόγια.

►«Πολλές εξαγγελίες ακούγονται τελευταία» επισήμανε στη συνέχεια ο Δημήτρης Γκερλές, σημειώνοντας ότι θυμίζουν προεκλογικές περιόδους κατά τις οποίες μοιράζονται αφειδώς υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα.
Ο δημοτικός σύμβουλος του «Πειραιάς για Όλους» έφερε ως παράδειγμα την ολιγωρία στην εκτέλεση έργων και απόδοσης τους στους πολίτες του Πειραιά μέσα από προγράμματα που δεν περπατούν, όπως σχολική στέγη και αθλητικές υποδομές -με τρανταχτό παράδειγμα την αέναη περιπλάνηση του «Εθνικού Πειραιώς» σε άλλους δήμους- ενώ τόνισε ότι εξαιτίας μιας μη διεκδικητικής αντίληψης, η δημοτική αρχή αδυνατεί να διαχειριστεί τα ζητήματα του Δήμου καταφεύγοντας σε εύκολες λύσεις, όπως οι συγχωνεύσεις Υπηρεσιών στον υπό διαμόρφωση Οργανισμό, αντί να απαιτήσει από την κυβέρνηση άμεσες προσλήψεις προσωπικού.

►Με αφορμή τις κινητοποιήσεις και την απεργία των εργαζόμενων στο λιμάνι, ο Παναγιώτης Αναστασάκος ζήτησε ο Δήμος και ο Δήμαρχος προσωπικά -ως μέλος του Δ.Σ της ΟΛΠ/Cosco- να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την άμεση σύναψη συλλογικών συμβάσεων. Και αυτό γιατί το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων -στοιχείο πολιτικού πολιτισμού, οικονομικής πολιτικής, ευημερίας και ανάπτυξης- επηρεάζει βαθύτατα τη λειτουργία της πόλης κοινωνικά και οικονομικά, αφού το λιμάνι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της.

►Τη συμβολική και ουσιαστική σημασία να αναλάβει, επιτέλους, γυναίκα την προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας ανέδειξε η Μαρία Σταθάκη, με αφορμή την επιλογή της κας Κυριακής Μπουρδάκου στη θέση αυτή και σε αντικατάσταση του προηγούμενου άνδρα προέδρου, Αλέξανδρου Τζεφεράκου -με την τοποθέτηση του οποίου είχε διαφωνήσει έντονα ο «Πειραιάς για Όλους». Η δημοτική μας σύμβουλος σημείωσε ότι με τη συγκρότηση μιας τέτοιας Επιτροπής, το ίδιο το κράτος αποδέχεται ότι -παρά το νομοθετικό πλαίσιο και τις όποιες αποφάσεις- στην πραγματική ζωή δεν έχει αναγνωριστεί η έμφυλη ισότητα ούτε έχουν εκλείψει τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας. Τέλος, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να συμμετέχει εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Γυναικών Πειραιά» για να έχει η Επιτροπή άμεση σύνδεση με το φεμινιστικό κίνημα της πόλης μας.
Από την πλευρά της, η Βάνα Μελά εκτίμησε ότι βασικός ρόλος της Επιτροπής είναι η παρέμβασή της στα πράγματα, προωθώντας -στις παρούσες συνθήκες- το γυναικείο ζήτημα προκειμένου μέσα από αυτό να επιτευχθεί η ισότητα ανάμεσα στα φύλα. Και θέτοντας την Επιτροπή προ των ευθυνών της, ζήτησε η πρόεδρος και τα μέλη της να αφουγκράζονται και να ανταποκρίνονται στα καμπανάκια που χτυπάει η κοινωνία μέσα από τα κινήματα #metoo ή #καμία_μόνη.

► Παρακολουθήστε τον Νίκο Μπελαβίλα στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=pX3sjgsEe7w&t=46s

Last modified onΚυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022 13:33

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου