Θέματα προ ημερήσιας διάταξης συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (19/01)

Η πανδημία και η δραματική κατάσταση του Τζανείου Νοσοκομείου, η καταστροφή της ακτής στα Βοτσαλάκια, το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Σιλό, τα Δικαστήρια και άλλα σημαντικά θέματα συζητήθηκαν στα προ ημερήσιας διάταξης του  Δημοτικού Συμβουλίου της 19.01.2022. Ο «Πειραιάς για Όλους» παρενέβη με τοποθετήσεις των δημοτικών του συμβούλων.

► Covid-19: Στο ζήτημα της πανδημίας και στην κραυγή αγωνίας του επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο», Νίκου Βλαχάκου, για την κατάσταση στο Τζάνειο που μετατρέπεται σιγά-σιγά σε νοσοκομείο Covid, ο Νίκος Μπελαβίλας -αυτόπτης μάρτυρας πρόσφατης εφημερίας- περιέγραψε την εμπειρία του μιλώντας για «νοσοκομείο βομβαρδισμένης πόλης». Τόνισε ότι είναι οι κυβερνητικές επιλογές που αποδυνάμωσαν το σύστημα υγείας της χώρας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει ισχυρό όπλο κατά της βαριάς νόσησης. Αντί να ανοίγουμε νοσοκομεία, καταργούμε εφημερίες και κλινικές, στο Σισμανόγλειο, στο Παίδων Πεντέλης, τώρα στο Τζάνειο.
Στο θέμα των εμβολιασμών αναφέρθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας «Πειραιάς για Όλους», Βάνα Μελά και Παναγιώτης Βουτυράκος, με την πρώτη να καλεί να αναλάβει ο ίδιος ο Δήμος μια αποτελεσματική, σοβαρή, δραστική καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού και με τον δεύτερο να συμπληρώνει και να προτείνει την παρέμβαση με ένα σχέδιο άλλων σχημάτων από όσα γίνονται γενικά, δηλαδή από τις Κοινότητες και με τις Κοινότητες στις γειτονιές. «Πρέπει να δουλέψουμε με τον άνθρωπο, πόρτα-πόρτα, για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να σπάσουμε το φόβο, την άγνοια» επισήμανε ο Παν. Βουτυράκος.

► ΟΛΠ-Παλατάκι: Με ομόφωνη απόφαση και συμφωνία όλων των δημοτικών παρατάξεων υιοθετήθηκε το ψήφισμα της Α' Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά με το οποίο καταδικάζονται οι ενέργειες της ΟΛΠ Α.Ε/Cosco να μετατρέπει το χώρο γύρω από το Παλατάκι σε Car Terminal.
Υποστηρίζοντας το Ψήφισμα της Α’ Δημοτικής Κοινότητας, ο Νίκος Μπελαβίλας αναφέρθηκε και στις εντός του λιμένα βυθοκορήσεις που διενεργεί η ΟΛΠ/Cosco. Είναι η  μελέτη του ίδιου του ΟΛΠ που αναγνωρίζει την επικινδυνότητα των βαρέων μετάλλων που βρίσκονται στον βυθό του λιμανιού και τα οποία απορρίπτονται στον Σαρωνικό. «Πρέπει να ασκήσουμε μεγάλη πίεση στον ΟΛΠ ώστε να μετατραπεί από εταιρεία που συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται σε αφρικανικό έδαφος σε εταιρεία που δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό έδαφος» σημείωσε ο Νίκος Μπελαβίλας, στιγματίζοντας τα ψέματα και τις αλαζονικές συμπεριφορές της Cosco.

► Ψήφισμα για Συμβασιούχους Covid-19: Στο πλευρό των Συμβασιούχων Covid-19 το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά που ενέκρινε ομόφωνα το προτεινόμενο από την «Ανταρσία στο Λιμάνι» και υποστηριζόμενο από τον «Πειραιάς για Όλους» και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ψήφισμα.
(https://www.facebook.com/pireas4all/photos/a.2212391499022999/3016468751948599/ ). «Είναι απαραίτητη η έκδοση του Ψηφίσματος. Δεν πρόκειται για λαϊκισμό Αντίθετα πρόκειται για ένδειξη συμπαράστασης του Δημοτικού Συμβουλίου προς τους/τις εργαζόμενους/ες και αναγνώριση του έργου τους» τόνισε η Βάνα Μελά.

► Δικαστήρια: Στη σοβαρότητα του θέματος αναφέρθηκε για άλλη μία φορά ο Νίκος Μπελαβίλας σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Δημάρχου. Εξήγησε πως δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος μιας δεκαετούς ίσως καθυστέρησης, μετά τις λανθασμένες ενέργειες του Προέδρου του ΤΕΕ και του αρμόδιου υπουργού, οι οποίοι διαβεβαίωναν τον Γιάννη Μώραλη προ διετίας ότι θα είναι έτοιμα τα δικαστήρια στον Κεράνη σε 18 μήνες. Έτσι εγκαταλείφθηκαν οι εναλλακτικές λύσεις δημόσιων ακινήτων.

► ΟΛΠ-Σιλό: Επιτέλους, δρομολογείται ξανά το πολυαναμενόμενο Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο Σιλό της Ηετιώνειας Ακτής. Είναι ένα σπουδαίο βήμα παρά τις καθυστερήσεις καθώς όλα ήταν έτοιμα από το 2013 ως προς τις μελέτες. Με πλήρη φάκελο που παραδόθηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο στην κινεζική ηγεσία το 2018 είχε δρομολογηθεί η συμφωνία με την Cosco. Όπως ανέφερε ο Νίκος Μπελαβίλας, το έργο αυτό ήταν μία ολοκληρωμένη εξαιρετική ιδέα του τέως προέδρου του κρατικού ΟΛΠ Γιώργου Ανωμερίτη και του αρχιτέκτονα Γιώργου Αραχωβίτη οι οποίοι το έφτασαν μέχρι τις τελικές μελέτες μέσω ενός έγκυρου διεθνούς διαγωνισμού. Από το 2019 όμως, ο προγραμματισμός του μουσείου καθυστέρησε αδικαιολόγητα τρία χρόνια.

► Βοτσαλάκια: Μετά τους νοτιάδες η αποκάλυψη της καταστραμμένης παραλίας. Ξεβρασμένα μπάζα, δοκοί και τσιμεντόλιθοι. Ανασχεδιασμό πρότεινε ο Νίκος Μπελαβίλας «ώστε να αποδώσουμε πάλι έναν όμορφο τόπο κολύμβησης, άθλησης και αναψυχής στον Πειραιά, ένα τοπίο αντάξιο του τοπίου του Σαρωνικού και της Καστέλλας»([https://www.facebook.com/pireas4all/posts/3014125945516213).

► Σύνδεσμος Σχιστού και ΠΕΣΥΔΑΠ: Στη μη εκπροσώπηση του Πειραιά στα όργανα των νομικών αυτών προσώπων αναφέρθηκε ο Δημήτρης Γκερλές, καλώντας τη δημοτική αρχή να μην αδιαφορεί αλλά να διεκδικεί για τον Πειραιά όσα αναλογούν σε έναν μητροπολιτικό δήμο.

► Επιτροπή Μίκη Θεοδωράκη: Την επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει η Επιτροπή υποστήριξε η Βάνα Μελά, η οποία εκπροσωπεί τον «Πειραιάς για Όλους» σε αυτήν. Και αυτό για να τιμήσει ο Πειραιάς με τον καλύτερο τρόπο τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Δήμαρχος συμφώνησε στην πρόταση και στην επιτάχυνση της διαδικασίας απόδοσης τιμής στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη μέσω ονοματοδοσίας δρόμου ή πλατείας και εκδήλωσης.

► Προτομή Νικηφόρου Βρεττάκου: Στη σχέση του ποιητή με τον Πειραιά αναφέρθηκε η Βάνα Μελά, ζητώντας να αποκατασταθεί η τοποθέτηση της προτομής του Νικηφόρου Βρεττάκου, έστω και με νέα διαγωνιστική διαδικασία γιατί «αλλιώς, δεν τιμάμε ούτε τον ποιητή ούτε τα παιδιά του που τίμησαν την πόλη με τη δωρεά τους αυτή».

► Ακούστε τον Νίκο Μπελαβίλα στον σύνδεσμο: https://youtu.be/OOwDxbe96Fk

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου