Επιστημονικά απαράδεκτη και άνευ στόχων η ΣΜΠΕ του περιφερειακού προγράμματος ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής

Συζητήθηκε προχθές (08.11.2021) στο Δημοτικό Συμβούλιο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του περιφερειακού προγράμματος ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής. Καταψηφίστηκε ως απαράδεκτη από τον «Πειραιάς για Όλους».

Ο επικεφαλής του «Πειραιάς για Όλους», Νίκος Μπελαβίλας, ξεκίνησε την τοποθέτησή του σημειώνοντας ότι μία Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) οφείλει να παρακολουθεί ένα αντίστοιχο στρατηγικό σχέδιο ή πρόγραμμα, και τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να συζητήσει στη βάση του ποια είναι αυτά τα έργα και πως αυτά εξυπηρετούν τους κορυφαίους στόχους που θέτει η μελέτη.

Στο μεταξύ, από τη μελέτη απουσιάζουν πλήρως τα έργα που σχετίζονται με τις δύο μεγάλες κρίσεις· την κλιματική αλλαγή και την πανδημία Covid-19.  Καθώς και τα έργα που συνδέονται με τον Φαληρικό Όρμο και τον Κηφισό στα κατάντη. Αναφέρονται μόνο κάποιες επισκευές πρανών στις Αχαρνές με χαμηλό προϋπολογισμό.

Την ίδια στιγμή η μελέτη διαπιστώνει ότι ο περιβαλλοντικός σταθμός «Πειραιάς Ι» (στο λιμάνι) μετράει συσσωρευμένους τους περισσότερους αέριους ρύπους. Κανένα μέτρο ελάφρυνσης δεν εμφανίζεται στη ΣΜΠΕ. Όπως ακριβώς δεν εμφανίζονται έργα για την πρόληψη ή την καταστολή της πανδημίας. Ούτε ένα κέντρο υγείας, ούτε μία ενίσχυση ΜΕΘ ή μονάδας Covid-19.

Συνολικά, το περιφερειακό πρόγραμμα ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής περιλαμβάνει 209 έργα συνολικού προϋπολογισμού 811 εκ. ευρώ. Και αυτό είναι υπό εξέταση, καθώς σε άλλο σημείο της μελέτης αναφέρεται συνολικός προϋπολογισμός 400 εκ. Αναρωτιέται κανείς αν η Περιφέρεια κάνει τόσο χοντρά λάθη ή κρατάει «διπλά βιβλία»; Το λάθος αυτό εντοπίστηκε και από τον Χρήστο Αγραπίδη και τον Γιάννη Μώραλη.

Στην Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων αντιστοιχούν 39 έργα. Μια αναλογία που μοιάζει λογική για μια μητροπολιτική περιοχή όπου ο πληθυσμός της Περιφέρειας είναι το 12% του συνολικού και λαμβάνει το 19% των έργων. Όμως, παρατηρείται ότι τα έργα αυτά κατευθύνονται στα μικρά νησιά και όχι στον μητροπολιτικό Πειραιά!

Από τα 39 έργα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και Νήσων, ο Δήμος Πειραιά παίρνει μόλις 4 έργα! Ή μόλις το 1% του προϋπολογισμού των έργων όταν ο πληθυσμός του καλύπτει το 5% της Αττικής. Από αυτά τα 4 έργα, τα δύο είναι συνεχιζόμενα έργα που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, το ένα είναι πάγιο έργο οδοποιίας της περιφερειακής ΟΛΠ (εκτός Δήμου Πειραιά) και, ουσιαστικά, μόνο ένα -ύψους 2,5 εκ. ευρώ- συνιστά νέο έργο. Επομένως, ακόμη και αυτό το 1% είναι πλασματικό!

Στην πραγματικότητα ο κ. Πατούλης προικίζει τον Πειραιά με 2,5 εκ. ή με 3‰, όταν οι Δούρου-Γαβρίλης είχαν δώσει 150 εκ. ευρώ.

«Η ΣΜΠΕ δεν μπορεί να είναι μια ωραία έκθεση ιδεών» σχολίασε ο Νίκος Μπελαβίλας και εντόπισε δύο προβλήματα, εξηγώντας ότι «δεν είναι δυνατόν το δεύτερο μητροπολιτικό κέντρο της χώρας, η πιο περιβαλλοντικά επιβαρυμμένη περιοχή της Αττικής -λόγω των προβλημάτων της λειτουργίας του λιμένα και του συστήματος μεταφορών, που εξυπηρετούν το σύνολο της Αθήνας- να προικίζεται με μόλις 2,5 εκ ευρώ».

Επιπλέον, αυτό δημιουργεί και ένα πολιτικό πρόβλημα. Με στενοχώρια, όπως σημείωσε, διαπίστωσε ότι αυτό είναι το «δώρο» της περιφερειακής αρχής προς τον Δήμο Πειραιά, προς μία δημοτική αρχή που στηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση. Και αναρωτήθηκε «Γιατί; Σας θεωρεί δεδομένους, κ. Δήμαρχε; Μας υποτιμάει τόσο πολύ;». Ζήτησε, δε, από τη δημοτική αρχή να απαντήσει με ξεκάθαρο τρόπο.

Εν κατακλείδι, ο «Πειραιάς για Όλους» καταψήφισε τη ΣΜΠΕ του περιφερειακού προγράμματος ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής, γιατί το στρατήγημα στον κατάλογο όχι μόνο δεν είναι στρατήγημα, αλλά είναι δυσμενές και υποτιμητικό για τον Δήμο Πειραιά. Χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας, Αλέξανδρο Τζεφεράκο, αν καταψηφίζει για πολιτικούς λόγους, ο Νίκος Μπελαβίλας απάντησε: «Όχι. Αυτή είναι μία τεχνική μελέτη. Επιστρέφεται ως επιστημονικά απαράδεκτη. Λόγω των λαθών και της ανυπαρξίας στόχων.»

 

Η τοποθέτηση του Νίκου Μπελαβίλα, https://youtu.be/QXNnRyj993k

Last modified onΤετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 11:52

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου