Προσφυγή στο ΣτΕ για τη διάσωση του Σινέ «Χάι-Λάιφ» στον Πειραιά

Μία μεγάλη ομάδα πενήντα επώνυμων Πειραιωτών και Πειραιωτισσών από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, κατέθεσαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση κατά του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Ακύρωση και Αναστολή της απόφασης και της οικοδομικής άδειας η οποία επέτρεψε την καταστροφή του διατηρητέου κινηματογράφου της πλατείας Κοραή. Η προσφυγή συντάχθηκε από μεγάλη επιστημονική ομάδα εθελοντών νομικών και μηχανικών με επικεφαλής τις δικηγόρους Βάνα Μελά, Έφη Μουγκαράκη και Μαρία Σταθάκη.

Την κινητοποίηση για τη διάσωση του ιστορικού αυτού τοπόσημου και πολιτιστικού πόλου, στήριξαν επίσης εκατοντάδες Πειραιώτισσες και Πειραιώτες με την υπογραφή τους, βουλευτές του Πειραιά με παρεμβάσεις τους στη Βουλή όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά με ομόφωνο ψήφισμά του. Ο «Πειραιάς για Όλους» με μία πρωτότυπη μελέτη τεκμηρίωσε εκτενώς την τεχνική, αρχιτεκτονική, καλλιτεχνική και ιστορική αξία ενός μνημείου που συμπυκνώνει τη νεότερη ιστορία, τον λαϊκό και αστικό πολιτισμό του Πειραιά.

Το «Χάι-Λάιφ» σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα του Μεσοπολέμου Βασίλη Τσαγκρή. Κτίστηκε το 1924 και σε αυτό προβλήθηκε η πρώτη ομιλούσα ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου «Τhe Jazz Singer» ταυτόχρονα με το Σινέ «Αττικόν» της Αθήνας, λίγους μήνες μετά την πρεμιέρα της στο Warner Theatre της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια λειτούργησε αδιάλειπτα επί έναν αιώνα και ως κινηματογράφος και ως μουσική σκηνή.

Η μελέτη «”ΧΑΪ-ΛΑΪΦ” στον Πειραιά. Το Κινηματοθέατρο και το Μέγαρο Αδελφών Παπακώστα στην πλατεία Κοραή» εδώ, http://www.pireas4all.gr/index.php/anakoinoseis/item/370-prototypi-meleti-gia-to-xai-laif-ston-peiraia-pireas4all-deltio-typou

#pireas4all

Last modified onΠέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 08:18

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου