Πάρκο Αργυροκάστρου: συνεργασία Δήμων Πειραιά και Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη για την άρση των θεσμικών δυσκολιών και την άμεση αξιοποίησή του σε πάρκο ΑΜΕΑ

Η υπόθεση της αναβίωσης του μικρού πάρκου στην οδό Αργυροκάστρου και Κεχαγιά -στα σύνορα Παλιάς Κοκκινιάς, Καμινίων και Νίκαιας- ήρθε στο προσκήνιο χάρη στην πρωτοβουλία που αναλάβαμε μαζί με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, το περασμένο Σάββατο 05.06.2021 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η ιδέα είναι να ξεφύγει το παρκάκι από την εγκατάλειψη και να μετατραπεί σε πρότυπο πάρκο ΑΜΕΑ, μία πρόταση που μας εμφύσησε ο Μιχάλης Πετρίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.).

Βρεθήκαμε εκεί, στο παρκάκι της Αργυροκάστρου, πολλές και πολλοί σε μία πετυχημένη παρέμβαση καθαρισμού και συμβολικών δεδροφυτεύσεων. Εκτός από την περιβαλλοντική διάσταση και την προσπάθεια αξιοποίησης του χώρου για τα αποκλεισμένα παιδιά με ειδικές  ανάγκες, ο Παντελής Μάναλης και η Κουίν Μινασιάν μάς ξενάγησαν στη μεγάλη ιστορία του πάρκου -από την ιστορική Παλαιά Πηγάδα που ύδρευσε για πρώτη φορά τον Πειραιά τον 19ο αιώνα στον προσφυγικό καταυλισμό των Αρμενίων μετά τη Γενοκτονία.

Η δημοσιότητα που πήρε το θέμα έφερε άμεσο αποτέλεσμα. Την επόμενη μέρα συμφωνήσαμε με τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δημήτρη Καρύδη, να προχωρήσουμε σε διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας με τον Δήμο Νίκαιας - Αγ.Ι.Ρέντη ώστε να λυθούν τα θεσμικά και να προχωρήσει η αξιοποίηση του πάρκου.

Κλείστηκε άμεσα ραντεβού (10.06.2021) με τον δήμαρχο Νίκαιας - Αγ.Ι.Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη, ενώ η πειραϊκή πλευρά εκπροσωπήθηκε από τη δημοτική πλειοψηφία με τους αντιδημάρχους Δημήτρη Καρύδη και Δημήτρη Αράπη και από την αντιπολίτευση του «Πειραιάς για Όλους» συμμετείχαν ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Μπελαβίλας και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Γκερλές.

Στη σύσκεψη αποκαλύφθηκε ένα περίπλοκο θεσμικό κουβάρι με δυσνόητες εισηγήσεις από την πλευρά του Δήμου Πειραιά, που είχε οδηγήσει στην εγκατάλειψη του χώρου επί τόσα χρόνια. Όμως, επειδή κοινός τόπος είναι η επιθυμία να προχωρήσει η αναβίωση του πάρκου και η αναβάθμισή του σε πάρκο ΑΜΕΑ, φαίνεται ότι θα το πετύχουμε!

Η επιλογή να συνεργαστούμε αντί να καταγγείλουμε, να γίνουμε μεσολαβητές στη συμφωνία με τον Δήμο Νίκαιας - Αγ.Ι.Ρέντη και προσωπικά με τον Δήμαρχο Γιώργο Ιωακειμίδη αντί να αποστασιοποιηθούμε, έφερε αποτέλεσμα· το ξεκόλλημα της υπόθεσης.

Last modified onΚυριακή, 13 Ιουνίου 2021 06:38

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου