Το ΥΠΕΝ και η Cosco μόλις κατάργησαν την Πολιτιστική Ακτή Πειραιά και το Νέο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Υπεγράφη επιτέλους η έγκριση της ΜΠΕ του ΟΛΠ με τον ψευδώνυμο τίτλο:
«Ανανέωση – τροποποίηση της υπ’ αρ. 104050/17.5.2006 απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το συνολικό έργο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Α.Ε. (λειτουργία λιμένα Πειραιά και κατασκευή και λειτουργία έργων βελτίωσης και επέκτασής του) όπως αυτή ανανεώθηκε, τροποποιήθηκε και ισχύει.»
Ο πραγματικός τίτλος όφειλε να είναι: «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία του λιμένα Πειραιά». Ο λόγος που ο τίτλος άλλαξε έχει σχέση με την πιθανή νομιμοποίηση όλων αυτών των παρατυπιών που συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα.
Πρόκειται για ένα απίστευτης φλυαρίας τεράστιο κείμενο το οποίο περιλαμβάνει πολλά ευχολόγια και ακόμη περισσότερες ασάφειες και παράθυρα. Την ουσία θα τη δούμε τις επόμενες ημέρες καθώς απαιτεί πολύ διάβασμα για να ανακαλύψει κανείς μέσα στον λαβύρινθο των διατάξεων του και των 85 (!) σελίδων του την ουσία των πραγμάτων.
Μία πρώτη κραυγαλέα κίνηση εις βάρος όχι μόνο της πόλης του Πειραιά, αλλά της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η κατάργηση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο ιστορικό Σιλό Σιτηρών και της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά.
Η Πολιτιστική Ακτή και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων έχει εγκριθεί από τη διοίκηση του κρατικού ΟΛΠ, περιλαμβάνεται στη Σύμβαση Παραχώρησης, έχει μελετηθεί σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, έχει μελετηθεί και εγκριθεί από το ΥΠΠΟΑ σε επίπεδο μελέτης, υπήρξε ένα από τα αιτήματα του Δήμου Πειραιά, ήταν δηλαδή έτοιμο να ξεκινήσει ως έργο.
Με την απόφαση καταργήθηκε με μονοκοντυλιά από το ΥΠΕΝ και την Cosco. Αφαιρέθηκε ολοσχερώς από την απόφαση ενώ αυτό είχε ζητηθεί επίσημα από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Το Μουσείο περιγράφεται στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού ως εξής:
«Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδος και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, αποτελεί αναπτυξιακό μοχλό της ναυτιλίας και της εθνικής οικονομίας.
Το έργο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά είναι η σύζευξη του Τουρισμού με τον Πολιτισμό και η διασύνδεση της Πόλης με το Λιμάνι.
Το Νέο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα είναι συνυφασμένο με τη θάλασσα, το ταξίδι, την ανακάλυψη, την έρευνα, την ανθρώπινη περιπέτεια, θα γίνει σε μία περιοχή με διαχρονική κατοίκηση και η ίδρυσή του είναι ζήτημα επιτακτικής ανάγκης, αφού θα προβληθεί η σημαντικότερη πτυχή της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δηλαδή η ναυτική παράδοσή μας.»
Δυστυχώς για τον Πειραιά και την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά το μουσείο έφυγε από το προσκήνιο.
Η εικόνα από το Α' βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού για το μουσείο.
"Πειραιάς για Όλους" 12.12.2020
 
 
 

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου