Ενημερωτικό σημείωμα από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 26.10.2020

Διαδικτυακά και με live streaming μετάδοση από τον δημοτικό ραδιοσταθμό «Κανάλι Ένα-90,4» πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2020. Είχε προηγηθεί η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να πραγματοποιήσει Δημοτικό Συμβούλιο δια περιφοράς την προηγούμενη εβδομάδα -το οποίο ακυρώθηκε με την αποχή και έντονη διαμαρτυρία των τριών παρατάξεων της αριστεράς.

Στην προ ημερησίας συζήτηση ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρουσμάτων κορωνοϊού σε δομές του Δήμου αλλά και σε σχολεία της πόλης μας. «Όχι σε τραγικό αριθμό» επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Ν. Πλατανησιώτης, ενημερώνοντας το σώμα σχετικά με την πορεία του ιού και τα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ Μιχάλης Αγρανιώτης ένοιωσε την ανάγκη να εκθειάσει τους «επιτυχείς» χειρισμούς της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι που είχαν αποφύγει οι άλλοι. Δεν χρειάστηκαν παρά 24 ώρες για να καταρρεύσει το αφήγημα της «επιτυχίας» με την έκρηξη των κρουσμάτων στα 1.500 την ημέρα.

Ο επικεφαλής του «Πειραιάς για όλους» Νίκος Μπελαβίλας -και με αφορμή την επιστολή των γονέων της Ιωνιδείου- εξέφρασε την αγωνία για την εξάπλωση της Covid-19 στον Πειραιά και τόνισε την ανάγκη για μαζικά στοχευμένα τεστ στην πόλη, καθώς το κόστος τους, αν πραγματοποιηθούν ιδιωτικά, είναι μεγάλο και απαγορευτικό για πολλές οικογένειες.

Σχετικά με την ανάπλαση στο Μικρολίμανο υπήρξε ενημέρωση για καθυστερήσεις που παρατηρούνται λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων και του έργου της υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ. Ο «Πειραιάς για όλους», αφού σημείωσε ότι είναι βέβαιο και ήταν γνωστό τοις πάσι ότι θα βρεθούν αρχαία στην περιοχή αφού πρόκειται για έναν από τους τρεις αρχαίους ναυστάθμους της πόλης, ζήτησε να δρομολογηθεί η συνέχεια του έργου με αυτό σαν δεδομένο και με την πρόσληψη αρχαιολόγων από τα κονδύλια του έργου για να αποφευχθούν τυχόν νέες καθυστερήσεις λόγω φόρτου εργασίας. «Το έργο βγήκε εκτός χρονοδιαγράμματος με αποτέλεσμα να διαλύεται η μικροοικονομία της περιοχής και οι κάτοικοι να βρίσκονται υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας» επισήμανε λίγο αργότερα ο Νίκος Μπελαβίλας στη διάρκεια της συζήτησης για την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου αναφορικά με το Μικρολίμανο.  

Την τοποθέτηση του Δημάρχου για το κατέβασμα του πανό της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» από κτίριο στην κεντρική πλατεία της πόλης αλλά και για την παρουσία της «Ελληνικής Αυγής» στο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε ο Νίκος Μπελαβίλας. Για το θέμα της «Χρυσής Αυγής» τοποθετήθηκαν με έμφαση τόσο η Διαμάντω Μανωλάκου («Λαϊκή Συσπείρωση»), ζητώντας την απομόνωση των δύο δημοτικών συμβούλων της όσο και ο Θανάσης Διαβολάκης της «Ανταρσία στο Λιμάνι», που υποστήριξε ότι πρόκειται για ζήτημα ύψιστης πολιτικής σημασίας και τη λύση οφείλει να τη δώσει η δημοτική αρχή.  Ο Δήμαρχος απάντησε ότι η πινακίδα είχε απομακρυνθεί την προηγούμενη μέρα (σ.σ. την Κυριακή 25.10.2020), ενώ για τους δύο χρυσαυγίτες δημοτικούς συμβούλους έχει σταλεί σχετική επιστολή στο ΥΠΕΣ για διευκρινίσεις.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η δημοτική σύμβουλος Βάνα Μελά ενημέρωσε το σώμα για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΝ, το οποίο κλήθηκε να εγκρίνει εκ των υστέρων την πραγματοποίηση μαγνητοσκοπημένων εκδηλώσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega στο Δημοτικό Θέατρο. Τόνισε ότι είναι πολύ σοβαρό να μην έχει προηγηθεί η σύγκληση του ΔΣ του οργανισμού προκειμένου να αποφασίσει για τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Ήταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση μελών του ΔΣ, δηλώνοντας ότι ένοιωσαν μαριονέτες. Η Βάνα Μελά αφού σημείωσε την αδιαμφισβήτητη αξία, εμβέλεια, βαρύτητα και σημασία του Δημοτικού Θεάτρου, έθεσε το ερώτημα αν το Υπουργείο Πολιτισμού -που προστατεύει, χρηματοδοτεί, στηρίζει και προβάλλει το Δημοτικό Θέατρο- θα ενέκρινε τέτοιου είδους φαινόμενα, και ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να αναρωτηθεί σχετικά.  Σε μία στημένη παράσταση ο αρμόδιος πρόεδρος του ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκης αντί να απαντήσει για το παράπτωμα της ενοικίασης του θεάτρου χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του ΔΣ επιτέθηκε στη Βάνα Μελά λέγοντας ότι όλα αυτά τα έκανε για να χτυπήσει τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ενώ η Βάνα Μελά ζητούσε διαμαρτυρόμενη την ανάγνωση των πρακτικών για να αποκατασταθεί η αλήθεια με τον Ι. Βουράκη να προκαλεί αδικαιολόγητη ένταση, κάτι που συνηθίζει συχνά-πυκνά, το θέμα έκλεισε μάλλον εσπευσμένα ο Δήμαρχος, όταν ο επικεφαλής του «Πειραιάς για όλους» κάλεσε τον ίδιο τον πρώτο τη τάξει σύμβουλο του «Πειραιάς Νικητής» να τοποθετηθεί στη συζήτηση καθώς αναφερόταν στο πρόσωπό του. Εκείνος όμως δεν εμφανίστηκε παρότι είχε δηλωθεί ως παρών στο ΔΣ από τον Πρόεδρο.

Στη συζήτηση για το ψήφισμα συμπαράστασης στην Αρμενία, ο Νίκος Μπελαβίλας σημείωσε ότι στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στην Αρμένικη Κοινότητα, καθώς εκτιμάμε τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη της πόλης μας. Ο «Πειραιάς για όλους» στήριξε το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το οποίο μειοψήφησε.

Το ζήτημα του τρόπου λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του Δήμου Πειραιά, του Δημοτικού Συμβουλίου και των επιτροπών, έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Γκερλές. Σημείωσε την ανάγκη σεβασμού και στήριξης της δημοκρατικής λειτουργίας τους. Με αφορμή την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ και πρώην αντιδημάρχου Πειραιά κ. Μελά, επισήμανε ότι κατά την προηγούμενη δημαρχιακή περίοδο και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχαν παρατηρηθεί τεχνικές ελλείψεις απαρτίας και αναβολές προς αποφυγή συζήτησης θεμάτων που έθιγαν συμφέροντα φίλα προσκείμενων επιχειρηματιών, ενώ η διεξαγωγή των συνεδριάσεων δεν ακολουθούσε κάποιους συγκεκριμένους κανονισμούς με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κενά εξαμήνου από τη μία συνεδρίαση στην άλλη και οι καταγγελίες παραβιάσεων (πολεοδομικών, χρήσης, ωραρίων κ.λπ.) να στοιβάζονται στα γραφεία, να μην εξετάζονται και ως εκ τούτου να μην λαμβάνονται αποφάσεις.

Σοβαρή συζήτηση υπήρξε, επίσης, για την ελάφρυνση των καταστημάτων–ενοικιαστών του Δήμου Πειραιά, που πλήττονται από την πανδημία. Με παρεμβάσεις τους, οι Παναγιώτης Αναστασάκος και Μαρία Σταθάκη τόνισαν τα τεράστια χρέη που έχουν τρεις συγκεκριμένες επιχειρήσεις προς τον Δήμο. Ακόμη και ο Δήμαρχος αναγνώρισε πως είναι ανάγκη να βρεθεί λύση με αυτούς τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», όπως τους χαρακτήρισε.

Ακολούθησε συζήτηση για τον ενιαίο τύπο στεγάστρου (πέργκολας) στην πλατεία Κοραή. Μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των συμβούλων του «Πειραιάς για όλους», του Γρηγόρη Μόφορη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της πλειοψηφίας αποκαλύφθηκε ότι η «Αττικό Μετρό» δεν έχει αναλάβει τη διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας, όπως έγινε στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις νέων σταθμών.

Στη συζήτηση για το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ο Νίκος Μπελαβίλας τόνισε τη σημασία της εκπόνησής του για την πόλη. Όπως ανέφερε, ο Πειραιάς έχει να αποκτήσει πολεοδομικό σχέδιο από την εποχή του Αντώνη Τρίτση και ότι αυτό που γίνεται μέχρι σήμερα, δεν είναι παρά επικαιροποιήσεις εκείνου του σχεδίου.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά την έγκριση για να προχωρήσει η διαδικασία εκπόνησης του σχεδίου, το οποίο θα είναι συμβατό με το -υπάρχον- Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ), το -σε εξέλιξη- Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (2014) και τις κατευθύνσεις που δίνονται εκεί. «Είναι η ώρα» όπως τόνισε «για να προβλεφθούν τα νέα σχολεία, οι δομές πρόνοιας, οι πράσινοι και ελεύθεροι χώροι» αλλά και να θωρακιστεί η πόλη απέναντι στην επιβάρυνση του λιμανιού και στο άχρηστο έργο-φούσκα της κρουαζιέρας στο Παλατάκι. Καταλήγοντας, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει κοινωνός ο τοπικός πληθυσμός σε αυτή τη διαδικασία -γιατί αφορά το πως θα είναι η ζωή του.

Τέλος, όταν έφθασε η συζήτηση στη 7η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, ο επικεφαλής του «Πειραιάς για όλους», απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Τάκη Αβραμίδη, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη διαρροή της επιστολής του Δημήτρη Γκερλέ προς τον πρόεδρο του ΔΣ και ζήτησε να μην επαναληφθεί. Και αυτό για να μην εκφυλίζεται ο θεσμός και το «Κανάλι Ένα» προς το οποίο διέρρευσε η επιστολή. Ο ρόλος του «Καναλιού Ένα» δεν είναι η σύνταξη αστείων μικροπολιτικών σχολίων αλλά ενός σοβαρού ρεπορτάζ με παρουσίαση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και των θέσεων των δημοτικών παρατάξεων.

Last modified onΠέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 06:49

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου