Ενημερωτικό σημείωμα από τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 05.10.2020

Ήταν μία προβληματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή της 5ης Οκτωβρίου 2020, παρότι ήταν και η πρώτη από την αρχή της πανδημίας που μετέδιδε με live streaming το «Κανάλι 1». Έγινε μετ’ εμποδίων, με το δίκτυο του Δημαρχείου να πέφτει πετώντας έξω, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τάκη Αβραμίδη όπως και τον εισηγητή για το θέμα των ανταποδοτικών τελών του «Πειραιάς για Όλους» Δημήτρη Γκερλέ, εμποδίζοντας πολλά από τα μέλη να παρακολουθήσουν ομαλά τη συζήτηση. Αλλά δεν ήταν προβληματική μόνο για αυτό. Ήδη από τα προ ημερησίας, με αφορμή τον COVID-19 και τα σχολεία, αλλά και τη δίκη της «Χρυσής Αυγής» τα πράγματα ζόρισαν.

Στο θέμα των σχολείων, η αρμόδια αντιδήμαρχος Ασπασία Αλιγιζάκη εξήγησε εν ολίγοις στο ΔΣ πως ό,τι γίνεται στα σχολεία γίνεται με τις ευλογίες και τις συμβουλές των γιατρών. Εξήγησε περίπου ότι οι γιατροί εισηγήθηκαν να στριμώχνονται έως και 27 παιδιά σε αίθουσες, ή 300 σε μία pilotis του Ναυτικού Λυκείου, ή το ένα επάνω στο άλλο στο Μουσικό Γυμνάσιο ή 150 σε προαύλια ή και χωρίς προαύλια!

Όταν με ομοβροντία οι δημοτικοί σύμβουλοι του «Πειραιάς για Όλους», της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της «Ανταρσία στο Λιμάνι» κατηγόρησαν τη δημοτική πλειοψηφία ότι ευθυγραμμίστηκε με τις κυβερνητικές επιλογές, ο Γιάννης Μώραλης απάντησε ότι δεν επιθυμεί κομματικές αντιπαραθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο, δήλωσε ότι απλώς περιορίζεται στις προβλεπόμενες από τον νόμο αρμοδιότητες τις οποίες δεν επιθυμεί να τις υπερβαίνει. «Δεν έχει ο Πειραιάς αναφορά σε κανένα κόμμα, δεν του αρέσει ανέξοδα να φωνάζει». Ο Δήμος Πειραιά κατά τον Δήμαρχό του έχει κάνει πολλά πράγματα στην περίοδο του κορωνοϊού και ζήτησε προτάσεις για το τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει. Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου παραδείσια, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση του δημάρχου, στον Πειραιά από τις 47 σχολικές μονάδες 12 είναι σε αναστολή και 6 σε κατάληψη.

Η δημοτική ομάδα του «Πειραιάς για Όλους» παρενέβη με τον επικεφαλής Νίκο Μπελαβίλα ο οποίος αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα  των μικρών και λίγων σχολικών αιθουσών με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός μαθητών/τριών να συνωστίζονται σε κάθε τάξη  σε συνδυασμό και με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών. Αυτό όμως, όπως δήλωσε, μας ήταν γνωστό από τον Μάρτιο, αλλά παρόλα αυτά δεν έγινε απολύτως τίποτα για την ελάφρυνση αυτών των φαινομένων.

Και συνέχισε λέγοντας ότι ο δήμαρχος  δε θέλησε ή δεν είχε την ετοιμότητα να ετοιμάσει ένα εναλλακτικό σενάριο για την εξεύρεση χώρων καθώς και για την απαίτηση προσλήψεων, όπως έκαναν άλλοι δήμαρχοι.

Αλλά ακόμη και τώρα αν αρχίσει να κάνει κάποιες ενέργειες αυτές θα προλάβουν να φέρουν αποτελέσματα  προκειμένου τα σχολεία να μην αποτελέσουν υγειονομικές βόμβες.

Ο Παναγιώτης Αναστασάκος έθεσε το θέμα της διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία  ασφαλών σχολικών χώρων , των μαθητικών καταλήψεων και της κυβερνητικής πολιτικής  της οποίας έχει γίνει ο Δήμος απολογητής.

Η Βάνα Μελά, σε παρέμβασή της,  έκανε την ευχή οι υπηρεσίες του Δήμου να είχαν επαφή με τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς  και να μην αρκούνται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις και στα στενά όρια των αρμοδιοτήτων του Δήμου.

Ανάλογες παρεμβάσεις έκαναν ο Θανάσης Διαβολάκης από την «Ανταρσία», Διαμάντω Μανωλάκου και οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Αντίθετα η συνεργαζόμενη με τον δήμαρχο παράταξη της Νέας Δημοκρατίας «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο» τα βρήκε όλα καλά γινομένα. Οι δύο εικονικά αντιπολιτευτικές παρατάξεις του Σταύρου Κοσκωτά και της «Ελληνικής Αυγής» χειροκρότησαν άλλη μία φορά με ενθουσιασμό την πολιτική του Γιάννη Μώραλη. 

Με πρόταση του «Πειραιάς για Όλους»  συζητήθηκε ψήφισμα για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Ο Δήμαρχος για μία ακόμη φορά ακολούθησε την τακτική  του «νίπτω τα χείρας μου» και αυτό πυροδότησε τη συζήτηση από τους πολέμιους του ψηφίσματος που τάχθηκαν εναντίον της έκδοσής του. Τελικά με παρέμβαση του προέδρου και συμφωνία του «Πειραιά για Όλους» επιλέχθηκε η λύση της επικαιροποίησης του εκδοθέντος τον Φεβρουάριο του 2020 ψηφίσματος το οποίο πέρασε με μοναδική αντίδραση του «ελληναυγίτη» δημοτικού συμβούλου.

Το ΔΣ συζήτησε επίσης κείμενο-ψήφισμα 60 εργαζομένων του Δήμου αναφορικά με αίτημά τους να αναγνωριστεί από το δικαστήριο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου και η μονιμοποίησή τους, κάτι που διαφάνηκε ότι επιθυμούν όλες οι παρατάξεις. Αποφασίστηκε η αναβολή της συζήτησης προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό με τον καλύτερο τρόπο και υπέρ των εργαζομένων. Το ψήφισμα ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε την επομένη δια περιφοράς.

Στη συζήτηση του θέματος για την αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών ο Δήμαρχος επιχειρηματολόγησε μιλώντας για μείωση, αναγνωρίζοντας όμως ότι δεν προχώρησε στην κλιμάκωση για τους μικρούς και μικρομεσαίους δημότες και επιχειρήσεις σε σχέση με τους μεγάλους, όπως είχε προταθεί από το περασμένο έτος. Από τον «Πειραιάς για Όλους» τόσο  ο Δημήτρης Γκερλές όσο και ο Παναγιώτης Αναστασάκος έθεσαν το θέμα της κλιμάκωσης όπως και το ερώτημα αν τα έσοδα υπολογίζονται βάσει των  εμβαδών αυτών που προϋπήρχαν ή με τα τετραγωνικά των διορθωτικών δηλώσεων όσων δημοτών τις είχαν υποβάλει.  Αλλά και γιατί η πρόβλεψη είσπραξης είναι μικρότερη κατά 4.000.000€ από αυτές των προηγουμένων ετών.

Με μία τεκμηριωμένη τοποθέτηση που δυστυχώς δεν ακούστηκε λόγω του τεχνικού χάους της συνεδρίασης ζητήθηκε από τον «Πειραιάς για Όλους» η μείωση κατά 15% των τελών.

Η απάντηση στο 1ο ερώτημα ήταν πως υπολογίστηκαν με τα εμβαδά του τελευταίου εξάμηνου του έτους, διότι είχαν 30.000 διορθωτικές δηλώσεις που ακόμη δεν τις έχουν επεξεργαστεί και καταχωρήσει, κάτι που κατά τους υπολογισμούς τους  θα ολοκληρωθεί μετά το τέλος Νοεμβρίου.

Στο 2ο ερώτημα απάντησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ότι υπολόγισαν την απώλεια εσόδων από τη μη πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ, που είναι πολύ συνηθισμένο λόγω κορωνοϊού και αυτός είναι ο λόγος που τα έσοδα από τα ανταποδοτικά εμφανίζονται σαφώς μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Άλλα ενδιαφέροντα θέματα που άνοιξαν ήταν η έγκριση ή όχι των ενστάσεων για την τροποποίηση των όρων δόμησης στην «Ήβη» στην οδό Πειραιώς όπου επαναλάβαμε, όπως και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας –ο Αλέξανδρος Τζεφεράκος του συνδυασμού Μώραλη και ο Γιώργος Βίτσας του συνδυασμού Βλαχάκου–  την ανάγκη ανταπόδοσης από τους επενδυτές χώρου ή μείωσης ύψους προς τον Δήμο Πειραιά, κάτι που έχει συμβεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.

Στο θέμα της αγοράς ή όχι του οικοπέδου για την ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού στον πρώην κινηματογράφο «Γκλόρια» στα Καμίνια, υπήρξαν διιστάμενες απόψεις και μεταξύ των συμβούλων του «Πειραιάς για Όλους». Ο Νίκος Μπελαβίλας δήλωσε ότι δεν δεσμεύονται οι σύμβουλοι μας σε ενιαία ψήφο, όπως άλλωστε έχει συμβεί και άλλες πολλές φορές στο παρελθόν. Ο ίδιος καλύφθηκε από την τεκμηρίωση του τιμήματος αγοράς, θεωρώντας πως η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για τα Καμίνια και ψήφισε υπέρ ενώ τρεις σύμβουλοι του «Πειραιάς για Όλους» ψήφισαν κατά ή παρών.  Η «Λαϊκή Συσπείρωση» πρότεινε να μην γίνει η αγορά και να μεταφερθεί ο σταθμός στο στρατόπεδο Παπαδογεωργή.

Τέλος, στη συζήτηση για τη συνεργασία του Δήμου με εθελοντικούς οργανισμούς για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ο Τάκης Βουτυράκος, εκ μέρους της παράταξης.  έθεσε την ανάγκη οργανωμένου σχεδίου δράσης για τα τόσο σοβαρά ζητήματα πρόληψης και στήριξης με τον δήμαρχο να συμφωνεί και να ζητά από τους γιατρούς του ΔΣ να το οργανώσουν.

Για το ειδικό θέμα των επιχωματώσεων της Πειραϊκής υπήρξε επίσης ενημέρωση και τοποθετήσεις. Λόγω της έκτασης του θέματος θα υπάρξει ξεχωριστό Δελτίο Τύπου.

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου