Ενημερωτικό Σημείωμα από τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13.07.2020

Ο «κοιμισμένος γίγαντας» (Πύργος) ξύπνησε μετά από 45 χρόνια και σχεδόν μονοπώλησε την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (13.07.2020). Ο Δήμαρχος, με δική του πρωτοβουλία, ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί αποκλειστικά και μόνο για το ύφος του Δελτίου Τύπου που εκδόθηκε από τον Δήμο σε απάντηση του δικού μας για τα κόστη του Πύργου.

Ήταν εκνευρισμένος, είπε, από τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του «Πειραιάς για όλους» (Διευθυντής Δημοτικού Θεάτρου, Covid-19, προγράμματα για παιδιά με αυτισμό, πλατεία Ανδρέα Παπανδρέου) και επέρριψε την ευθύνη για τη «μετονομασία» της πλατείας Παπανδρέου σε «Λουξ» στους δύο υπαλλήλους που συνέταξαν τη σχετική ανακοίνωση. Γνωστή τακτική και συχνά επαναλαμβανόμενη από τη δημοτική αρχή, δηλαδή η αποποίηση και η μετακύλιση των ευθυνών ή των λαθών στις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ των υπαλλήλων και της παράταξής μας.

Πάντως, στο ερώτημά μας για το τελικό όφελος του Δήμου από το ετήσιο ενοίκιο του 1.010.000€ μετά την καταβολή «άγνωστου» ποσού σε ΕΝΦΙΑ, σε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, σε φόρο εισοδήματος και σε φόρο επένδυσης, ο κ. Μώραλης περιορίστηκε να μας διευκρινίσει ότι, καθώς ο φόρος στη χώρα μας «μεταλλάσσεται», αδυνατεί να απαντήσει. Υπεύθυνη, πράγματι, απάντηση υπεύθυνου δημάρχου.

Εκφράσαμε, εξάλλου, τον προβληματισμό μας για τη μεταφορά του ΚΕΠ και του Δημοτολογίου σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των υπαλλήλων και των δημοτών.

Επίσης, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, αναφερθήκαμε στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά και στο αίτημα του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για επισκευές στα δύο κτίρια. Επισημάναμε ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί αν ετοιμάσει σχετική μελέτη προκειμένου να εκταμιευτεί το ποσό των 150.000€ που έχει εγγραφεί ως πίστωση για το συγκεκριμένο έργο στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας. [Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας (14.07.2020), μετά από έγγραφη πρόταση των δύο κοινοτικών συμβούλων μας, αποφασίστηκε ομόφωνα να συνταχθεί το γρηγορότερο η τεχνική μελέτη, να δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες για την αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων του σχολείου και να εξευρεθούν κονδύλια για την κατασκευή της επέκτασής του στον χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ].

Ζητήσαμε ενημέρωση για την καθυστέρηση δημοπράτησης της επισκευής του κλειστού γυμναστηρίου «Πέτρος Καπαγέρωφ» που εξυπηρετεί τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν από καιρό ολοκληρωθεί οι τέσσερεις σχετικές μελέτες, ενώ έχει υπογραφεί μεταξύ ΓΓΑ και Περιφέρειας Προγραμματική Σύμβαση ύψους €8,5εκ.

Ψηφίσαμε υπέρ της δημιουργίας Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ), η οργάνωση και η λειτουργία του οποίου είναι αποκλειστική υπόθεση της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, αφού έγιναν αποδεχτές οι προτάσεις της παράταξής μας, όπως τις εισηγήθηκε ο δημοτικός μας σύμβουλος Παναγιώτης Βουτυράκος.

Τέλος, υπογραμμίσαμε για μια ακόμα φορά την υποβάθμιση του θεσμού των Δημοτικών Κοινοτήτων, όταν σε δύο θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν τις κοινότητες Γ’ και την Ε’ διαπιστώσαμε ότι δεν είχαν ερωτηθεί σχετικά τα συμβούλιά τους.

Οι δημοτικοί/ές σύμβουλοι Μαρία Σταθάκη, Βάνα Μελά, Δημήτρης Γκερλές, Παναγιώτης Βουτυράκος, Παναγιώτης Αναστασάκος

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου