Για το Πάρκο Γεννηματά στα Καμίνια

Αυτό κάποτε ήταν πλατεία και πάρκο! Τώρα είναι ιδιωτικό μαγαζί. Είναι το Πάρκο Γενημματά στα Καμίνια για το οποίο οι κάτοικοι της συνοικίας προσπάθησαν και πέτυχαν με μεγάλες κινητοποιήσεις κάποτε να γίνει δημόσιος χώρος. Μόνο που σήμερα έχει καταργηθεί.
Οι κοινοτικοί σύμβουλοι του "Πειραιάς για Όλους" Ελισάβετ Αραμπατζή και Γιώργος Αθανασιάδης με παρέμβαση τους προς τις δημοτικές υπηρεσίες ζητούν την αποκατάσταση της δημόσιας χρήσης του χώρου. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια! #pireas4all

Προς Δήμο Πειραιά:
- Δ’ Δημοτική Κοινότητα Πειραιά
- Διεύθυνση Ακίνητης Περιουσίας και Κτηματολογίου
- Διεύθυνση Προσόδων και Εμπορίου
- Νομική Υπηρεσία
Κοινοποίηση:
- Αντιδήμαρχο Προσόδων και Εμπορίου, κ. Γρηγόριο Καψοκόλη
Θέμα: Λειτουργία Πάρκου Γεννηματά

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Κοινοτικοί Σύμβουλοι,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση που επικρατεί στο Πάρκο Γεννηματά στα Καμίνια και να σας θέσουμε μια σειρά ερωτήματα τα οποία μας απασχολούν από καιρό.
Το πάρκο Γεννηματά αγοράστηκε προ 25ετίας από τον Δήμο Πειραιά με δημοτικούς πόρους και το απολάμβαναν οι δημότες ισότιμα και ελεύθερα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ένα μέρος του παραχωρήθηκε σε ιδιώτες.
ντός του πάρκου, αν και αμέσως με την έναρξη λειτουργίας επιχείρησης ιδιωτικών συμφερόντων (καφετέρια) είχε καταστεί θολό και ασαφές ποιοι χώροι διατίθενται προς ιδιωτική και ποιοι προς δημόσια χρήση, σήμερα -με την αλλαγή ιδιοκτησίας της καφετέριας- η κατάσταση έχει ξεφύγει καθώς επικρατεί πλήρης ανομία σε δημόσιο χώρο 4.824 τ.μ. από τον οποίο οι δημότες είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι.
Συγκεκριμένα, έκπληκτοι παρακολουθήσαμε με την άφιξη του νέου ιδιοκτήτη την κοπή ενός δέντρου και στο χώρο πρασίνου να τοποθετείται τραμπολίνο, ενώ αφαιρέθηκαν τρία σταθερά παγκάκια του πάρκου, με αποτέλεσμα ο αριθμός των επισκεπτών που επιθυμούν να ξεκουραστούν χωρίς να τους παρέχονται οι υπηρεσίες της καφετέριας μειώνεται κατά εννέα τουλάχιστον άτομα. Στον εν λόγω χώρο τοποθετήθηκαν ηλεκτρονικά παιχνίδια τα οποία παραμένουν ως σήμερα. Ο πεζόδρομος, δε, μπροστά από την κύρια είσοδο του πάρκου, ο οποίος σφύζει από ζωή, χρησιμοποιείται πλέον ως δωρεάν πάρκινγκ τόσο για την πελατεία όσο και για την ιδιοκτησία του καταστήματος.
Ο εν ενεργεία ιδιοκτήτης της καφετέριας, όχι μόνο συμπεριφέρεται σαν ιδιοκτήτης όλου του πάρκου αλλά μοιράζει αφειδώς παρατηρήσεις τόσο σε παιδιά όσο και στους συνοδούς τους (γονείς, παππούδες και γιαγιάδες) με αποτέλεσμα πολλοί δημότες να πιστεύουν ότι το πάρκο είναι ιδιωτικός χώρος και όχι δημόσιος -όπως στην πραγματικότητα είναι- να αποθαρρύνονται και να μην τον επισκέπτονται.
Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να σταματήσουν οι εντάσεις ζητούμε από την Δ’ Δημοτική Κοινότητα Πειραιά να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
α) Παραμένει το πάρκο Γεννηματά, το πάρκο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στα Καμίνια, ένα δημόσιο πάρκο;
β) Ποια έκταση αναλογεί και ποιο τμήμα του πάρκου στον ιδιοκτήτη και ποιο κομμάτι είναι προς δημόσια χρήση;
γ) Έχει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης δικαίωμα να κόβει δέντρα και να αφαιρεί παγκάκια προκειμένου να επεκτείνει την επιχείρησή του ή οφείλει να σέβεται τον σχεδιασμό του Δήμου, τους χώρους πρασίνου και τη σύμβαση που έχει υπογράψει;
δ) Έχουν οι δημότες δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στις τουαλέτες του πάρκου και αν ναι γιατί η μόνη πρόσβαση είναι μέσα από το κατάστημα;
ε) Υπάρχει φύλαξη από τον Δήμο ή ο ιδιοκτήτης της καφετέριας είναι ταυτόχρονα φύλακας και επιστάτης; Και αν δεν είναι, με ποια αρμοδιότητα απευθύνεται σε επισκέπτες που δεν είναι πελάτες του και κάνει παρατηρήσεις σε παιδιά και τους συνοδούς τους;
Πρόσφατα τοποθετήθηκαν εκτός από τα φουσκωτά και άλλα παιχνίδια, ενώ αναρτήθηκε στην είσοδο του πάρκου ταμπέλα που φέρει το έμβλημα του Δήμου Πειραιά και με την οποία ανακοινώνεται -χωρίς καμία αναφορά σε σχετικούς νόμους ή κανονισμούς- η απαγόρευση χρήσης ποδηλάτου, μπάλας και περιπάτου στο γκαζόν(!).
Εν κατακλείδι, ο ιδιοκτήτης της καφετέριας χρησιμοποιεί το πάρκο και ασκεί εκτός από τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων όχι μια, όχι δύο αλλά τέσσερις κερδοσκοπικές δραστηριότητες:
1ον: Ηλεκτρονικά παιχνίδια
2ον: Πίστα για αυτοκινητάκια
3ον: Τραμπολίνο και
4ον: Παιδότοπο με φουσκωτά
Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε αν τα παραπάνω προβλέπονται από τη σύμβαση και αν είναι σύννομη η όλη λειτουργία του καταστήματος.

Για τον «Πειραιάς για όλους»
Αραμπατζή Ελισάβετ, Αθανασιάδης Γεώργιος
Kοινοτικοί Σύμβουλοι Δ’ Δημοτικής Κοινότητας
Πειραιάς, 08.07.2020

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου