Ευρύ δημοκρατικό μέτωπο για τα έργα της ΟΛΠ Α.Ε. στον Πειραιά

Tην τελευταία περίοδο υπάρχει μια έντονη κινητικότητα, σημαντικές θεσμικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις πολιτών, με θέμα την έναρξη των μη αδειοδοτημένων έργων του Νότιου Προβλήτα Κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά από την ΟΛΠ ΑΕ.Αποτελεί εξαιρετικά  θετική εξέλιξη η κινητοποίηση πολιτών, ομάδων, φορέων και θεσμών της πόλης για ένα θέμα που αφορά στην περιβαλλοντική νομιμότητα, και μάλιστα από φορέα που έχει σημαντικό ρόλο στην οικονομική και όχι μόνο ανάπτυξη και λειτουργία του ευρύτερου Πειραιά.
Ο «Πειραιάς για Όλους», από την ίδρυση του τον Ιανουάριο του 2019, έθεσε τη λογική της ισόρροπης και αμφίδρομης ανάπτυξης πόλης και λιμανιού και επεξεργάστηκε τη στρατηγική του κοινωνικού και περιβαλλοντικού ελέγχου,του MasterPlanκαι των επεκτάσεων της ΟΛΠ ΑΕ με ορθολογικό λόγο. Σκοπός και αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι η αποδόμηση επιλογών αρνητικών για την πόλη και η ευρύτερη δυνατή συναίνεση θεσμών, φορέων και πολιτών σε μια κατεύθυνση ισόρροπης και αμφίδρομης ανάπτυξης πόλης και λιμανιού με άμεση οικονομική και κοινωνική ανταπόδοση στους κατοίκους της πόλης.

Αναδείξαμε την επιλογή της COSCO για δημιουργία MALLστην επέκταση του Νότιου Προβλήτα. Συμμετείχαμε  αποφασιστικά και πετύχαμε την ακύρωση αυτής της επιλογής από την ΕΣΑΛ. Εκεί αναδείξαμε το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων ως πραγματικού αναπτυξιακού έργου, την ανακατασκευή του ταινιόδρομου Κράκαρη, την προστασία και ανάδειξη των μνημείων, τη ρύπανση του λιμανιού, την τοξικότητα του βυθού, την κυκλοφοριακή ασφυξία, την ηλεκτροδότηση των πλοίων,τις βαριές επιπτώσεις σε Κερατσίνι, Πέραμα και Σαλαμίνα.

Συνεχίζουμε στο δρόμο που επιλέξαμε.Με υπόβαθρο την πολιτική παράδοση του «Λιμανιού της Αγωνίας» και με συστηματική δουλειά υλοποιούμε μια σοβαρή στρατηγική, επικοινωνώντας στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της αντίληψης για κοινωνική δικαιοσύνη και  δημιουργώντας ευρείες συμμαχίες.

Απαιτήσαμε και κατορθώσαμε μαζί με θεσμούς και κινήσεις πολιτών να κατατεθεί επιτέλους μετά από 13 χρόνια (!)επικαιροποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από την ΟΛΠ ΑΕ και τεκμηριώσαμε την υποχρέωση κατάθεσης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), στοιχείο που και ο Συνήγορος του Πολίτη και οι Διευθύνσεις του ΥΠΕΝ επιβεβαιώνουν ως απαραίτητο, μετά από προσφυγή πολιτών, στελεχών του «Πειραιάς για Όλους» και μπαράζ ερωτήσεων βουλευτών της Αριστεράς της Α’ και Β’ Πειραιά. Η νομοτεχνική ομάδα του συνδυασμού μας οργάνωσε τις προσφυγές, ανέλυσε τα σημαντικά προβλήματα ποιότητας ζωής που δημιουργούνται στην πόλη μας, συντέλεσε στη συγγραφή, την τεκμηρίωση  και την ψήφιση του ομόφωνου πορίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, στην τεκμηρίωση και στη σύνταξη του σημαντικού ομόφωνου κειμένου του δημάρχων Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Ρέντη, Περάματος, Σαλαμίνας, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δήμου Περάματος.  Στηρίξαμε την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η «Ανταρσία στο Λιμάνι» και ομόφωνα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά και συμβάλαμε στη βελτίωσή του καταλήγοντας έτσι στο κοινό αίτημα της αναστολής των έργων του ΟΛΠ. Στηρίξαμε όλες τις ενωτικές πρωτοβουλίες αυτοδιοικητικών, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων χωρίς καμία διάκριση.

Πιστεύουμε-και το αποδείξαμε- στη συμπαράταξη με ενωτικές δράσεις,στη βάση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά και του ψηφίσματος των δημάρχων των παραλιμένιων δήμων,με όλες τις δυνάμεις του Πειραιά για να διεκδικήσουμε  και να διαχειριστούμε από κοινού τις σχέσεις της πόλης μας με το λιμάνι της, σε συνεργασία και με όλους τους άλλους δήμους της Αντιπεριφέρειας Πειραιά. Σε αυτό τον ενωτικό δρόμο συνεχίζουμε αταλάντευτα!

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουμε την Παρασκευή 15/5/2020, ώρα 19.00-21.30 μια μεγάλη διαδικτυακή συνάντηση-εκδήλωση για να απαντήσουμε σε κρίσιμες ερωτήσεις που απασχολούν τον Πειραιά –Σε τι ωφελεί η επέκταση; Πόσο επιβαρύνεται η πόλη; Τι ανταπόδοση έχει ο Πειραιάς; – και να συζητήσουμε με θέμα:
 

Νότιος Προβλήτας Κρουαζιέρας  
Μύθοι και Πραγματικότητες
Είναι νόμιμα και αναγκαία τα έργα του ΟΛΠ;
Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση
Παρασκευή 15/5/2020 ώρα 19.00-21.30
 
Ομιλητές:
Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής Πολεοδομίας ΕΜΠ, Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά
Δημήτρης Καρύδης, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πειραιά,Πρόεδρος Διαπαραταξιακής Επιτροπής για τη ΜΠΕ-ΟΛΠ 
Βασίλης Τσελέντης, Καθηγητής Ναυτιλιακών Σπουδών ΠΑΠΕΙ
Χριστίνα Μπαριτάκη, τ. Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ
Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Θεοδόσης Παπανδρέου
 
Η βραδιά θα πραγματοποιηθεί online, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας zoom.
Για να την παρακολουθήσετε, χρησιμοποιείστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να συνδεθείτε την ώρα της εκδήλωσης,
 
https://us02web.zoom.us/j/88232462625?pwd=dElod0tQMnIyNHExNlFwc2ZMTVVRQT09
(ή με τα στοιχεία MeetingID: 882 3246 2625 / Password: 076018)
 
Σε περίπτωση που δεν έχετε εγκατεστημένη την ψηφιακή πλατφόρμα zoom, θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες στον παρακάτω σύνδεσμο,
https://drive.google.com/file/d/1Km2IQTwBpvtO0jD0X6_3D0x_HOAJoLfZ/view

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου