Ισότητα ούτε καν στην Επιτροπή Ισότητας στον Πειραιά

 

Πλήρως ανδροκρατούμενη είναι η Επιτροπή Ισότητας στον Δήμο Πειραιά με εισήγηση μάλιστα γυναίκας αντιδημάρχου.

Γίνεται ξεκάθαρο πως η κα Χαραλαμπία Ζηλάκου καμία εμπιστοσύνη δεν έχει στις εκπροσώπους του φύλου της οπότε άμεσα θα πρέπει να περιμένουμε είτε την παραίτησή της ως ανεπαρκή είτε την παραδοχή πως είναι η μόνη ικανή.

Δύο άνδρες εκπροσωπούν το δημοτικό συμβούλιο προερχόμενοι από την ευρύτερη πλειοψηφία. Ούτε μία γυναίκα ικανή δεν βρέθηκε.

Δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν καν εκπρόσωπο από τους φορείς της πόλης και τις γυναικείες οργανώσεις όπως ο νόμος ορίζει. Για γυναίκα δεν το συζητάμε.

Δεν γνωρίζουμε αν η σημερινή πλειοψηφία και ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης σκόπιμα επιστρέφουν τον Πειραιά στην εποχή των χωρίς δικαιώματα γυναικών ή αν η ανικανότητα των μηχανισμών τους οδηγεί δύο αιώνες πίσω. Ότι και να συμβαίνει προσβάλουν τις γυναίκες του δημοτικού συμβουλίου, τις γυναίκες της πόλης μας.

Ο "Πειραιάς για Όλους" με υπερηφάνεια δημοσιεύει το κείμενο-απάντηση των γυναικών δημοτικών μας συμβούλων στην ανδροπρεπή ηγεσία του Δήμου Πειραιά.

 

Φαινόμενα και επιφαινόμενα στο Δ.Σ. Πειραιά

 

Στη συνεδρίαση της 19ης Δεκεμβρίου 2019 του Δ.Σ. Πειραιά, μας κατέστη απολύτως και απροκάλυπτα σαφές ότι η εισαγωγή του θέματος περί συγκρότησης της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας από την πλευρά της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής αποτελούσε γι’ αυτή απλώς και μόνο την αναγκαστική προσαρμογή στην υποχρέωση που θέτει ο νόμος. Να ξεμπερδέψει με το ζήτημα, τηρώντας την τυπική συνέπεια, γραφειοκρατικά, άνευρα, απαθώς, χωρίς έμπνευση. Σαν να μην υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων, σαν όλα να έχουν λυθεί από καιρό. Μη βλέποντας στη θεσμική παρουσία στην πόλη αυτής της επιτροπής τη δυνατότητα να διερευνήσει τα .…μερικά έστω υπολείμματα από τις ανισότητες του κακού παρελθόντος, που τυχόν σκιάζουν ακόμα το λαμπρό παρόν της γυναίκας που δεν εμποδίζεται πλέον από τίποτε. Γιατί πια, συμμετέχει όσο και ο άνδρας στα κοινά, αντιμετωπίζεται όπως και ο άντρας στη δουλειά, δεν κακοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο από κανένα πατέρα, σύζυγο, εραστή, εργοδότη, κυκλοφορεί άνετα στην πόλη τα ξημερώματα αφού όλοι τη σέβονται όπως και έναν άντρα, δεν την προσδιορίζει με τρόπο προσβλητικό και απαξιωτικό καμία αντρική λέξη, κανένα αντρικό βλέμμα, καμία αντρική χειρονομία, αφήνει άνετα το μωρό της στη φροντίδα των υπηρεσιών όταν το χρειάζεται, το πλήθος ευκολιών στην πόλη της κάνει τη ζωή πιο αξιοπρεπή, έχει πλήρη ενημέρωση για τα δικαιώματα της και τόσα άλλα καλά....

Και για να σοβαρευτούμε,

είναι άκρως λυπηρό που γυναίκα αντιδήμαρχος δεν αισθάνεται τις υπαρκτές και καίριες ακόμα ελλείψεις που διατρέχει το φύλο της στο δημόσιο και ιδιωτικό βίο του. Είναι άκρως λυπηρό που γι’ αυτό το λόγο δεν προετοίμασε το θέμα της με κριτήριο αυτές τις ελλείψεις αλλά πρότεινε τους συμμετέχοντες σκιωδώς και με καμία ποσοτική και ποιοτική πληρότητα, μέχρι του σημείου να είναι εκτός γράμματος της σχετικής νομοθετικής διάταξης.

Είναι πολύ λυπηρό που άντρες δημοτικοί σύμβουλοι αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους παραμερίζοντας την πιθανή συμμετοχή γυναικών, μη σκεπτόμενοι ότι εξ ορισμού το ανισότιμο μέρος της ιστορίας ήταν και είναι η γυναίκα, συνεπώς ότι όλο αυτό παρέχεται προκειμένου να αρθούν οι ανισότητες εις βάρος του αδικημένου μέρους και όχι για να εκδηλωθεί η υποκριτική διαπίστωση της ισότητας των δύο φύλων, παραλειπομένου έτσι του φυσικού υποκειμένου που ακόμα δυστυχώς θίγεται, δηλαδή η γυναίκα.

Είναι επιπλέον πολύ φαρισαϊκό πολιτικά από την πλευρά των δύο πρώτων δημοτικών παρατάξεων, άλλοτε να είναι μία παράταξη και άλλοτε δύο ξεχωριστές και διακριτές, προκειμένου να καταλαμβάνουν τις θέσεις ευθύνης και να μη μένει χώρος για εκείνες τις παρατάξεις της μειοψηφίας που τουλάχιστον στο προκείμενο ζήτημα έχουν να επιδείξουν και εμπειρία και άποψη, και βουλητική στάση και ευαίσθητα αντανακλαστικά.  

Είναι βεβαίως και αποκαλυπτικό πόσο δεν εννοούν και δεν τιμούν οι πρώτοι και πρώτες στην αριθμητική ιεραρχία τη συνήθη πρόσκληση τους σε εμάς περί κατάθεσης προτάσεων μας. Ιδρώσαμε να καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις, τεκμηριωμένες σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα της διάταξης του νόμου που θεσπίζει την Επιτροπή αλλά και της αναγκαιότητας για ουσιαστική και δημιουργική λειτουργία της. Αλλά στων… εφησυχασμένων την πόρτα, βρόντα όσο θες.

Τέλος, δεν αναφερόμαστε ότι δείγματα γραφής περί προσβλητικής και διαχωριστικής αντιμετώπισης των γυναικών έχουμε υποστεί οι δημοτικές σύμβουλοι της παράταξης μας από άντρες συμβούλους της πλειοψηφίας στο παρελθόν και δεν το ξεχνάμε. Και δεν αναφερόμαστε ειδικά και σχετικά γιατί θέλουμε να τιμήσουμε τη συγγνώμη που μας εκφράστηκε -σε μία περίπτωση μόνο-, γιατί αυτό είναι η δική μας ηθική. Δεν έχουμε πειστεί όμως ότι συγγνώμη και πολιτική-κοινωνική στάση συμβαδίζουν, αντίθετα λέμε ότι θα συμβάδιζαν αν αναγνωριζόταν το φυσικό, πραγματικό και αναγκαίο προβάδισμα των γυναικών στη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας.

Γι’ αυτό λοιπόν μιλάμε για φαινόμενα και επιφαινόμενα.

Λία Δρίτσα-Αποστόλου, Βάνα Μελά, Μαρία Σταθάκη

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου