Οι γυναίκες σε πρώτο πλάνο: Συνάντηση στην αυλή του «Πειραιάς για Όλους»

Η έμφυλη διάσταση της πόλης του Πειραιά αναδείχθηκε στη εκδήλωση «Γυναίκες και πόλη» που οργάνωσε, με επιτυχία, ο «Πειραιάς για όλους», το Σάββατο 11 Μαΐου.

Η Σοφία Βαγενά, αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωπος Αλληλεγγύης Γυναικών της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών, κατά την τοποθέτησή της εστίασε στο φαινόμενο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας ενώ η Ντίνα Βαΐου, αρχιτέκτων/πολεοδόμος, καθηγήτρια ΕΜΠ, αναφέρθηκε σε πρακτικές και πολιτικές με έμφυλο πρόσημο που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Το έργο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων και τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας για την υιοθέτηση και εφαρμογή από τους δήμους της ευρωπαϊκής Χάρτας για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες παρουσίασε η Κατερίνα Λουκίδου,  προϊστάμενη Τμήματος Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Ανάπτυξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων, ΓΓΙΦ.

Η Μαρία Ρεπούση, καθηγήτρια Ιστορίας και Ιστορικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, πρ. Βουλευτής Πειραιά, πραγματοποίησε μία ιστορική αναδρομή στα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση, την εργασία και την πολιτική.

Η βουλευτής Πειραιά Ελένη Σταματάκη, μέλος της ειδικής επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες ομάδων γυναικών για συμμετοχή στα κοινά.

Σε παρέμβασή τους, οι υποψήφιες δημοτικές σύμβουλοι Βάνα Μελά και Μαρία Σταθάκη αναφέρθηκαν στην εμπειρία τους στο δημοτικό συμβούλιο και στις σεξιστικές επιθέσεις που έχουν δεχθεί.

Το γεμάτο από γυναίκες «Μέγαρο Μεταξά» έδειξε στην πράξη ότι υπάρχει το ενδιαφέρον, αλλά και η ανάγκη, να συζητηθούν οι έμφυλες ανισότητες και οι τρόποι και οι πολιτικές για τη διαμόρφωση μίας πόλης που να ανήκει, που να περιλαμβάνει και τις γυναίκες. Όπως σημείωσε η Βάνα Μελά, το 47% γυναίκες του ψηφοδελτίου του «Πειραιάς για Όλους» και αυτό είναι μόνο την αρχή. Διαχρονικά, οι γυναίκες είναι παρούσες και ενεργές στο αυτοδιοικητικό σχήμα, και πλέον ο πήχης για την επόμενη μέρα μπαίνει ακόμη πιο ψηλά. Σε σχόλιό του ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Μπελαβίλας, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική, και από τη θέση των επικεφαλής συνδυασμών. «Η φωτεινή πλευρά του φεγγαριού», είπε «είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για μία καλύτερη πόλη, για έναν Πειραιά για όλους και για όλες».

Μετά την εκδήλωση, ακολούθησε αφιέρωμα στη γυναίκα δημιουργό, με ερμηνεύτριες τις Νατάσα Παπαδοπούλου και Πένυ Ξενάκη και τον Κώστα Γιαννάκη στο πιάνο.

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου