Πάρτι στο Μέγαρο Μεταξά για τον «Πειραιάς για Όλους»

Με ένα μεγάλο πάρτι στην καρδιά του Πειραιά και σε ένα ιστορικό κτίριο θα ανοίξει τις πόρτες του το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Πειραιάς για Όλους».

Το ραντεβού έκλεισε για την Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, στις 20.00 στην διασταύρωση των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Βασ. Γεωργίου. Εκεί βρίσκεται το Μέγαρο Μεταξά.

«Στήσαμε το κεντρικό μας εκλογικό κέντρο, το επιτελείο και τον χώρο συνάντησης με τους δημότες του Πειραιά, του Πειραιάς για Όλους σε ένα πανέμορφο κτίριο στο σταυροδρόμι της Γρ. Λαμπράκη με τη Βασ.Γεωργίου» σημειώνει ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Μπελαβίλας.

Ο Νίκος Μπελαβίλας εξηγεί πως «είναι ένα από τα λίγα εμβληματικά νεοκλασικά μνημεία που διασώθηκαν στις γειτονιές μας. Εμλβληματικό λόγω της υπέροχης αρχιτεκτονικής, του γλυπτού διάκοσμου στις όψεις και στο εσωτερικό του, ένα ώριμο έργο, ενός πασίγνωστου αρχιτέκτονα που σημάδεψε την ιστορία της πόλης μας του Ερνέστου Τσίλλερ.

Εμβληματικό όμως και για έναν άλλο λόγο. Κτίστηκε σε μία χρυσή εποχή, το 1899, από έναν Πειραιώτη βιομήχανο,  ιδρυτή της πιο γνωστής ελληνικής παγκόσμιας μάρκας, των κονιάκ Μεταξά. Όταν η μεγάλη αστική τάξη εγκατέλειψε τον Πειραιά, μετά τον Πόλεμο, το μέγαρο στέγασε ιδιωτικές σχολές και νηπιαγωγεία, εμπορικά καταστήματα. Την εποχή του καλπασμού του χρηματιστήριου ανακαινίστηκε και σε αυτό εγκαταστάθηκε ένας σύγχρονος εμπορικός οίκος της πόλης και ένα πολυτελές εστιατόριο. Ήταν η εποχή που όλοι πίστεψαν στο χρηματιστήριο-ως από μηχανής θεό που θα έβγαζε τον Πειραιά από την κρίση. Όταν αυτό το όραμα κατέρρευσε με πάταγο, το μνημείο είχε την τύχη πολλών ανάλογων.  Κατασχέθηκε και εγκαταλείφθηκε για πρώτη φορά στην υπερεκατονταετή ιστορία του. Μοιάζει κάπως αυτό το το κτίριο να φέρει την ιστορία του τόπου μας. Από την παραγωγική ανάπτυξη στην κάμψη, στην παρακμή και τέλος στην οικονομική  καταστροφή. Είναι ένα σύμβολο της ίδιας της διαδρομής του Πειραιά μας».

«Ανοίγουμε ξανά μετά από τόσα χρόνια το Μέγαρο Μεταξά δίνοντας ένα σινιάλο, επιστροφής. Με κάποιο τρόπο, αποδίδουμε έστω και για λίγο στον τόπο και στους ανθρώπους του, ένα κομμάτι του χαμένου πλούτου του- σε Όλους, για Όλους» καταλήγει ο Νίκος Μπελαβίλας.

Last modified onΠέμπτη, 18 Απριλίου 2019 08:44

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου