Νίκος Μπελαβίλας: Zητιανεύουν τη δόξα του Νικηταρά οι ολιγάρχες

Οι ολιγάρχες στον Πειραιά ζητιανεύουν δόξα, από το όνομα του Νικήτα Σταματελόπουλου, του Νικηταρά, ήρωα της μάχης στα Δερβενάκια "δωρίζοντας" προτομές του στην πόλη. 


Μερικά μαθήματα Ιστορίας που ξέρουμε. Η Επανάσταση του 1821 ετοιμάστηκε από εμπόρους που πήραν το ρίσκο της ζωής τους, σαν τον Σκουφά, τον Τσακάλωφ και τον Ξάνθο. Από αιρετικούς σαν τον Ρήγα που θυσιάστηκε και δασκάλους σαν τον Κοραή. Έγινε από πάμφτωχους σαν τον "γιό της Καλογριάς" τον Καραϊσκάκη, τον "γέρο" Κολοκοτρώνη, τους καπεταναίους της Ύδρας, των Σπετσών και τα πληρώματά τους, σαν τη Μπουμπουλίνα, που έχασαν καράβια και περιουσίες δίνοντας τα όλα στον Αγώνα. Έγινε από λαϊκούς τοπικούς παπάδες, σαν τον Παπαφλέσσα και των Παλαιών Πατρών. Και από τους χιλιάδες αγωνιστές των χωριών, των βουνών και των νησιών. Όπως όλες οι επαναστάσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. 

Και εδώ στον Πειραιά, για να θυμόμαστε, οι πρώτοι έποικοι, πρόσφυγες νησιώτες, εξέλεξαν δήμαρχο στη νεογέννητη πόλη μας, έναν μπουρλοτιέρη ναυμάχο, τον υδραίο Κυριάκο Σερφιώτη. στα ερείπια του βομβαρδισμένου Αγίου Σπυρίδωνα. Αυτή είναι η δική μας πειραιώτικη ιστορία της Επανάστασης. Η μάχη του Φαλήρου, ο θάνατος του Καραϊσκάκη και ο πρώτος δήμαρχος Σερφιώτης.

Last modified onΔευτέρα, 25 Μαρτίου 2019 09:07

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery