Για το βιασμένο τοπίο και τις γιορτές της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας

Οι γιορτές για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας θα γίνουν σε ένα κατεστραμμένο τοπίο, από τη ρύπανση, τα διαλυτήρια πλοίων, τα ναυπηγεία, τα γιγαντιαία έργα της Cosco. Ο Δήμαρχος Πειραιά ανακοίνωσε περιχαρής στο Δημοτικό Συμβούλιο, τη συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις για την επέτειο μίας από τις μεγαλύτερες και καθοριστικές θαλασσινές συγκρούσεις της Ιστορίας. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν τον Σεπτέμβριο στο προστατευμένο και ευπρεπές περιβάλλον της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, καθώς ο ιερός τόπος της ναυμαχίας είναι ένας σκουπιδότοπος με ρυπαίνουσες ανεξέλεγκτες χρήσεις.

Για το Πάρκο Γεννηματά στα Καμίνια

Αυτό κάποτε ήταν πλατεία και πάρκο! Τώρα είναι ιδιωτικό μαγαζί. Είναι το Πάρκο Γενημματά στα Καμίνια για το οποίο οι κάτοικοι της συνοικίας προσπάθησαν και πέτυχαν με μεγάλες κινητοποιήσεις κάποτε να γίνει δημόσιος χώρος. Μόνο που σήμερα έχει καταργηθεί.
Οι κοινοτικοί σύμβουλοι του "Πειραιάς για Όλους" Ελισάβετ Αραμπατζή και Γιώργος Αθανασιάδης με παρέμβαση τους προς τις δημοτικές υπηρεσίες ζητούν την αποκατάσταση της δημόσιας χρήσης του χώρου. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια! #pireas4all

Όταν η Μουσική σκοντάφτει στα ντουβάρια

Ο Δήμος Πειραιά έχει χρήματα για τις επισκευές των επεκτάσεων του Μουσικού Σχολείου. Οι εκπρόσωποι της δημοτικής πλειοψηφίας, όχι προς τιμήν τους, δεν έλεγαν την αλήθεια στους συμβούλους της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας. Ο λόγος που δεν μπορούν να γίνουν οι επισκευές είναι ότι ο Δήμος Πειραιά δεν έχει εκπονήσει τη σχετική μελέτη για να προχωρήσει η επισκευή. Πόσο καιρό: Ένα χρόνο! Πάλι και σε αυτό η δημοτική πλειοψηφία έλεγε άλλα αντί άλλων στο συμβούλιο της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας. Ώσπου τα μέλη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του «Πειραιάς για Όλους» αποκάλυψαν την πραγματικότητα, κάνοντας να γελάσει ο κάθε πικραμένος. Πανικός στην πλειοψηφία, διακοπή της συνεδρίασης και έπειτα απόφαση της Κοινότητας η οποία απαιτεί από το Δήμο να προχωρήσει τάχιστα τις μελέτες. Όμως η πλειοψηφία Μώραλη κατόρθωσε να χαθεί άλλη μια χρονιά για το Μουσικό Σχολείο Πειραιά. Συγχαρητήρια! #pireas4all

Ενημερωτικό Σημείωμα από τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13.07.2020

Ο «κοιμισμένος γίγαντας» (Πύργος) ξύπνησε μετά από 45 χρόνια και σχεδόν μονοπώλησε την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (13.07.2020). Ο Δήμαρχος, με δική του πρωτοβουλία, ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί αποκλειστικά και μόνο για το ύφος του Δελτίου Τύπου που εκδόθηκε από τον Δήμο σε απάντηση του δικού μας για τα κόστη του Πύργου.

Ήταν εκνευρισμένος, είπε, από τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του «Πειραιάς για όλους» (Διευθυντής Δημοτικού Θεάτρου, Covid-19, προγράμματα για παιδιά με αυτισμό, πλατεία Ανδρέα Παπανδρέου) και επέρριψε την ευθύνη για τη «μετονομασία» της πλατείας Παπανδρέου σε «Λουξ» στους δύο υπαλλήλους που συνέταξαν τη σχετική ανακοίνωση. Γνωστή τακτική και συχνά επαναλαμβανόμενη από τη δημοτική αρχή, δηλαδή η αποποίηση και η μετακύλιση των ευθυνών ή των λαθών στις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ των υπαλλήλων και της παράταξής μας.

Πάντως, στο ερώτημά μας για το τελικό όφελος του Δήμου από το ετήσιο ενοίκιο του 1.010.000€ μετά την καταβολή «άγνωστου» ποσού σε ΕΝΦΙΑ, σε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, σε φόρο εισοδήματος και σε φόρο επένδυσης, ο κ. Μώραλης περιορίστηκε να μας διευκρινίσει ότι, καθώς ο φόρος στη χώρα μας «μεταλλάσσεται», αδυνατεί να απαντήσει. Υπεύθυνη, πράγματι, απάντηση υπεύθυνου δημάρχου.

Εκφράσαμε, εξάλλου, τον προβληματισμό μας για τη μεταφορά του ΚΕΠ και του Δημοτολογίου σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των υπαλλήλων και των δημοτών.

Επίσης, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, αναφερθήκαμε στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά και στο αίτημα του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για επισκευές στα δύο κτίρια. Επισημάναμε ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί αν ετοιμάσει σχετική μελέτη προκειμένου να εκταμιευτεί το ποσό των 150.000€ που έχει εγγραφεί ως πίστωση για το συγκεκριμένο έργο στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας. [Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας (14.07.2020), μετά από έγγραφη πρόταση των δύο κοινοτικών συμβούλων μας, αποφασίστηκε ομόφωνα να συνταχθεί το γρηγορότερο η τεχνική μελέτη, να δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες για την αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων του σχολείου και να εξευρεθούν κονδύλια για την κατασκευή της επέκτασής του στον χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ].

Ζητήσαμε ενημέρωση για την καθυστέρηση δημοπράτησης της επισκευής του κλειστού γυμναστηρίου «Πέτρος Καπαγέρωφ» που εξυπηρετεί τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν από καιρό ολοκληρωθεί οι τέσσερεις σχετικές μελέτες, ενώ έχει υπογραφεί μεταξύ ΓΓΑ και Περιφέρειας Προγραμματική Σύμβαση ύψους €8,5εκ.

Ψηφίσαμε υπέρ της δημιουργίας Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ), η οργάνωση και η λειτουργία του οποίου είναι αποκλειστική υπόθεση της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, αφού έγιναν αποδεχτές οι προτάσεις της παράταξής μας, όπως τις εισηγήθηκε ο δημοτικός μας σύμβουλος Παναγιώτης Βουτυράκος.

Τέλος, υπογραμμίσαμε για μια ακόμα φορά την υποβάθμιση του θεσμού των Δημοτικών Κοινοτήτων, όταν σε δύο θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν τις κοινότητες Γ’ και την Ε’ διαπιστώσαμε ότι δεν είχαν ερωτηθεί σχετικά τα συμβούλιά τους.

Οι δημοτικοί/ές σύμβουλοι Μαρία Σταθάκη, Βάνα Μελά, Δημήτρης Γκερλές, Παναγιώτης Βουτυράκος, Παναγιώτης Αναστασάκος

Άγιοι Ανάργυροι ή η κακοποίηση μιας εκκλησίας

Το στέγαστρο πίσω από το ιερό των Αγίων Αναργύρων στην Παλιά Κοκκινιά είναι αυθαίρετο, άμεσα κατεδαφιστέο με τη βούλα των αρμόδιων υπηρεσιών. Υπάρχει και ένα τσουχτερό πρόστιμο 7.891 ευρώ. Η είδηση δεν είναι σε αυτό.

Η πλευρά Μώραλη διάλεξε παρέα αλλάζοντας το ψήφισμα για την Αγία Σοφία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Aυτό είναι το Ψήφισμα για την Αγία Σοφία που δεν άντεξε να ψηφίσει η πλειοψηφία Μώραλη-Βλαχάκου στον Πειραιά. Μετά από απαίτηση της ακροδεξιάς αφαιρέθηκε η πρόταση "Το Δ.Σ Πειραιά ενώνει τη φωνή του με τον Δημοκρατικό κόσμο της Τουρκίας που εναντιώνεται στις επιδιώξεις του Τ.Ερντογάν."!!! Η πλευρά Μώραλη διάλεξε παρέα αλλάζοντας το ψήφισμα, σβήνοντας τον δημοκρατικό κόσμο της Τουρκίας που σήμερα, με κορυφαίο τον νομπελίστα Ορχάν Παμούκ και τους αρχαιολόγους της Κωνσταντινούπολης υψώνουν τη φωνή τους εναντίον του Ερντογάν και της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ο συνδυασμός Μώραλη του non politica στα κρίσιμα διαλέγει πολιτική με μεγάλη ευκολία. Τώρα διάλεξε αυτούς τους "τουρκοφάγους" που χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά μας ενημέρωσαν πως "Δεν υπάρχουν δημοκρατικοί Τούρκοι!". Αυτός είναι ο "μένουμε Ευρώπη" εκσυγχρονιστής δήμαρχος Πειραιά που δηλώνει ότι εξελέγη με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Να τον χαίρεστε κύριοι.

Δελτίο Τύπου - Με ελλιπή στοιχεία και ενημέρωση η υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης του Πύργου

Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας συνιστά σημαντικό κεφάλαιο. Απαιτεί, όμως, μια σύνθετη διαδικασία καθώς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο η ανάπτυξη της πόλης όσο και το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από αυτήν για τον Δήμο και τους πολίτες.

Ψήφισμα: Να αποκατασταθεί άμεσα το κτίριο του Μουσικού σχολείου Πειραιά

 Το Μουσικό Σχολείο Πειραιά αντιμετωπίζει τεράστιο κτιριακό πρόβλημα. Οι κινητοποιήσεις της σχολικής κοινότητας οδήγησαν πριν από δύο χρόνια στην  παραχώρηση από την πλευρά του Δήμου του γειτονικού κτιρίου (πρώην ΠΙΚΠΑ). Ωστόσο,  η προσδοκώμενη λύση εμφανίζεται μόνο στα χαρτιά, καθώς η ακαταλληλότητα του κτιρίου δεν επιτρέπει τη χρήση του από μαθητές και καθηγητές, αν δεν προηγηθούν εργασίες αποκατάστασης.

ΚΔΑΠ Δήμου Πειραιά: Business as usual στον απόηχο της πανδημίας

Η αναγκαιότητα λειτουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) στις γειτονιές του Πειραιά δεν χωράει καμιά αμφισβήτηση. Όταν, όμως, μια τέτοια πρωτοβουλία δρομολογείται μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, με αιφνιδιασμούς και ασάφειες, τότε προκαλεί αντιδράσεις. Αυτό συνέβη στην τελευταία τηλε-συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (10-6-2020), όταν εμφανίστηκε ξαφνικά στα προ ημερησίας διάταξης θέματα, η εισήγηση της δημοτικής αρχής να λειτουργήσει από ένα ΚΔΑΠ σε κάθε Δημοτική Κοινότητα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σχόλια για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο περιοχής Αγίου Διονυσίου

Η περιοχή του Αγίου Διονυσίου ή "Γκάζι-Παπαστράτος", είναι η μήτρα που γέννησε την πειραϊκή βιομηχανία, η «συνοικία των εργοστασίων» του 19ου αιώνα, των μηχανουργείων και των ατμόμυλων. Υπήρξε επίσης το μεγάλο φράγμα που μαζί με τις σιδηροδρομικές γραμμές απέκλειε τις εργατικές συνοικίες από τον υπόλοιπο Πειραιά.
Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη ζώνη αυτή, έρχονται σήμερα να καλύψουν μία εκκρεμότητα που υπάρχει από το τέλος της δεκαετίας του 1980, να ορίσουν τη μορφή της πόλης, τον συντελεστή δόμησης, τα ύψη των κτιρίων, τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές υποδομές, τους πράσινους χώρους, τις χρήσεις γης.

Ανακοίνωση-Απόφαση ΣτΕ για τη διακοπή των βυθοκορήσεων

H διακοπή των βυθοκορήσεων στην Πειραϊκή και της απόρριψης των υλικών στον Σαρωνικό αποτελεί μία σημαντική θετική εξέλιξη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε ως βάσιμους τους φόβους των κατοίκων για τη δημόσια υγεία, για τον κίνδυνο στην τροφική αλυσίδα της θαλάσσιας ζωής και των ανθρώπων, για την έλλειψη των απαραίτητων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

Μια αναγκαία απάντηση στον Γιάννη Μώραλη

Είναι εμφανής η ταραχή του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη ο οποίος παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις γύρω από το Νότιο Προβλήτα της Κρουαζιέρας. Σε σημείο που να μην αντιλαμβάνεται τις ευθύνες που τον βαρύνουν ως μέλος του ΔΣ του ΟΛΠ.

Subscribe to this RSS feed

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου