Η Πλατεία Νεράιδας, ο πεζόδρομος και το μαγικό ραβδί της γραφειοκρατίας

Η Νεράιδα της Παλιάς Κοκκινιάς είναι μία από τις πιο ανθρώπινες πλατείες των συνοικιών μας. Με τις κούνιες, τα παγκάκια-καθίσματα, τα δένδρα, τα δύο μικρά μαγαζιά με τα τραπεζάκια έξω, τα χαμηλά κτίρια και την ηρεμία της. Η παιδική χαρά έχει συντηρηθεί. Αυτό είναι το καλό νέο. Δίπλα της ο μικρός πεζόδρομος (πάροδος Κωπαΐδας) έχει εγκαταλειφθεί και μετατραπεί σε ιδιωτικό πάρκινγκ. Αυτό είναι το κακό νέο.

Με την ελπίδα μιας Ανάστασης πάντα!

Με την ελπίδα μιας Ανάστασης παντού στον κόσμο!

Για την Ανάσταση ως ανασύσταση η ευχή του «Πειραιάς για όλους», μετά από μια δύσκολη πολύμηνη διαδρομή σε καιρούς καθόλου ειρηνικούςανάμεσα σε καραντίνες, εσωστρέφεια, ανασφάλεια και απέναντι σε μια κυβέρνηση επικίνδυνων αστοχιών και αυταρχικών επιλογών.

Φόρος τιμής στην Αρμενική Κοινότητα του Πειραιά

Αποτίουμε φόρο τιμής στη μεγάλη Αρμενική κοινότητα του Πειραιά, στους αγαπημένους φίλους και φίλες, εγγόνια και δισέγγονα εκείνων που χάθηκαν στην τρομερή Γενοκτονία του έθνους τους, αλλά και εκείνων που βρήκαν το κουράγιο να ξαναχτίσουν το όνειρο τους, πέτρα-πέτρα, στα σοκάκια της Παλιάς και της Νέας Κοκκινιάς.
Η πειραϊκή κοινότητα των Αρμενίων από τότε, και σήμερα οι νέες γενιές της, συνέβαλλε και συμβάλλει ακατάπαυστα στον πολιτισμό και την προκοπή της πόλης μας. #pireas4all
Φωτό από την έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Νίκαιας «Αρμένιοι Φωτογράφοι της Νίκαιας 1922-1960»

Αναζήτηση ευθυνών για την κατάρρευση του εργοστασίου Βελισσαρόπουλου

Τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα των ανθρώπων, που σηματοδοτούν τάσεις, εξελίξεις εποχές ολόκληρες, ονομάζονται μνημεία. Συνθέτουν την πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου και γίνονται αναφορές για την πρόοδο ή την οπισθοδρόμησή του. Καθήκον της πολιτείας είναι η προστασία τους και η συντήρησή τους. Διαφορετικά ισοπεδώνονται τα πάντα μαζί και η μνήμη. Κάτι σαν να μην πέρασε ποτέ ζωή.

Την Τετάρτη 21.04.2021 χάθηκε το εργοστάσιο Βελισσαρόπουλου.

Δελτίο Τύπου. Επίσκεψη Δούρου, Μπελαβίλα στο ΚΕΘΕΑ "Νόστος" στον Πειραιά. Μαζί με τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ κόντρα στα σχέδια Μητσοτάκη.

Στο πλευρό των ανθρώπων του ΚΕΘΕΑ "Νόστος", στον Πειραιά, βρέθηκαν σήμερα το πρωί ο Νίκος Μπελαβίλας, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Πειραιάς για όλους” και η Ρένα Δούρου, επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης “Δύναμη Ζωής”. Μαζί τους ήσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Πειραιά, Τάκης Βουτυράκος και Βάνα Μελά, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής, Βασιλική Λάσκαρη και Κατερίνα Λογοθέτη. Συναντήθηκαν με τον Ανδρέα Κρεμμύδα, υπεύθυνο του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης ΚΕΘΕΑ "Νόστος" καθώς και με γονείς των θεραπευομένων.

Ψηφίσματα για ΚΕΘΕΑ και Οδική Ασφάλεια ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του #pireas4all

Οι εξελίξεις στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) απασχολούν έντονα την ελληνική κοινωνία που το αγκάλιασε και το στήριξε όλα αυτά τα 38 χρόνια της λειτουργίας του, αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο του και την ανεκτίμητη προσφορά του στον ευαίσθητο τομέα της απεξάρτησης. Η Γενική Συνέλευση του «Πειραιάς για όλους» συμμεριζόμενη την ανησυχία μιας προαναγγελθείσας διάλυσης του ΚΕΘΕΑ ενέκρινε στη σημερινή (18.04.2021) συνεδρίασή της το συνημμένο Ψήφισμα.

Επίσης, η Γενική Συνέλευση -με ορίζοντα τις βιώσιμες πόλεις και γειτονιές- ενέκρινε Ψήφισμα για την ανάγκη θέσπισης του ορίου ταχύτητας των 30km/h στις κατοικημένες περιοχές. Και αυτό γιατί ένα τέτοιο όριο θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για τον δραστικό περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και παρασύρσεων, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Με το βλέμμα στραμμένο στην εργασιακή ένταξη ατόμων με αναπηρίες. Αμ’ έπος αμ’ έργον, κύριε Δήμαρχε!

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε σε Δελτίο Τύπου του Δήμου Πειραιά τα σχετικά με τη συνάντηση του Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου με την Πρόεδρο του Παραρτήματος Πειραιά της Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, Βάσω Ευαγγέλου και το ιδρυτικό μέλος ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης School Synergy Snacks, Γιάννη Χατζηαργυρίου. Πρόκειται για μια συνάντηση που έχει τη θεσμικότητα και τη σοβαρότητα που οφείλουν να έχουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.

Η φετινή ημέρα προβάλλει τη δυνατότητα απασχόλησης των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού μέσα από μια καλή πρακτική στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Στη χώρα μας τα άτομα με αναπηρίες και ψυχιατρικές διαταραχές βιώνουν σχεδόν καθολικό αποκλεισμό από την αγορά εργασίας και η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης τους.

Τα τρία σοβαρά λάθη της Δημοτικής Αρχής για το δικαίωμα επιχορήγησης αθλητικών σωματείων

Σε μια πρωτοφανή για τα αθλητικά δεδομένα απόφαση προχώρησε η Δημοτική Αρχή Γιάννη Μώραλη αποκλείοντας δεκάδες ερασιτεχνικά σωματεία ατομικών και ομαδικών αθλημάτων από την επιχορήγηση του Δήμου.

Με την απόφαση που ελήφθη στις 24.03.2021 από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από αιφνιδιαστική εισήγηση του Γραφείου Δημάρχου και όχι της αρμόδιας  Διεύθυνσης Πολιτισμού, όπως προβλέπεται, επιχορηγούνται δικαίως έξι σωματεία ομαδικών αθλημάτων για την κάλυψη των μετακινήσεων τους λόγω συμμετοχής στα εθνικά πρωταθλήματα με ποσά που κυμαίνονται από 9.500€ έως 73.500€ (σύνολο 175.400€). Αποκλείονται, όμως, από την επιχορήγηση 40 περίπου ερασιτεχνικά σωματεία με πολυετή προσφορά στον αθλητισμό και στη νεολαία της πόλης, όπως ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, ο Ατρόμητος Πειραιά, ο Αργοναύτης, ο ΝΑΣ και άλλα.

Ποιος τσιμεντώνει τον Άγιο Διονύση;

Η γειτονιά της ιστορικής εκκλησίας έχει καλυφθεί με ένα απωθητικό ακριβό βιομηχανικό δάπεδο μπετόν-αρμέ χωρίς δένδρα, χωρίς ανθρωπιά. Επιφάνειες κατάλληλες μόνο για πάρκινγκ που σε λίγο καιρό θα είναι κατάμαυρες από τις ροδιές των αυτοκινήτων. Αυτά τα καμώματα έρχονται να δυσφημίσουν την ανάπλαση που οι πάντες θέλουμε, όχι να την ωφελήσουν. #pireas4all

Αγωνιώδης έκκληση για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων

Να υπερβεί το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που προβλέπουν οι νόμοι και οι κώδικες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη σωτηρία του Πειραιά και των ανθρώπων του, κάλεσαν οι σύμβουλοι του «Πειραιάς για όλους» τη Δημοτική Αρχή·  να προασπίσει και να θωρακίσει τους πολίτες από την επέλαση της πανδημίας όπως πρέπει να κάνει μία δημοτική ηγεσία.

Παιδιατρική Κλινική Τζανείου Νοσοκομείου τέλος!

Η μονάδα του Πειραιά, που νοσήλευε άλλοτε 10.000 παιδάκια το χρόνο και εξέταζε στα ιατρεία άλλα 21.000, συρρικνώθηκε από 24 σε 2 μόνο κρεβάτια για μεγάλα παιδιά, 3 κούνιες για μικρά, 1 μόνωση για μικρά και 2 κρεβάτια covid. Είναι μόλις 8 κρεβάτια, το 2% των κλινών του νοσοκομείου για περισσότερα από 140.000 πειραιωτάκια, για τα παιδιά των πέντε δήμων και των νησιών.

Μετά από 30 χρόνια η Cosco μετατρέπει ξανά το μισό κεντρικό λιμάνι σε βιομηχανικό

Ενημερώνουμε τις δημοτικές αρχές και τους πολίτες της Δραπετσώνας-Κερατσινίου και του Πειραιά ότι ο ΟΛΠ με την απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/3283/215 που υπεγράφη μάλλον "νύχτα" στις 23.02.2021, η ακτή της Ε1 -δίπλα ακριβώς στο πάρκο Λιπασμάτων- μετατρέπεται σε εργοτάξιο για τα τοξικά βυθοκορήματα της νότιας επέκτασης. Σε απόσταση 300 μέτρων από τις κατοικίες και 50 μέτρων από την είσοδο του πάρκου.

Η Cosco μετατρέπει ξανά, μετά από 30 χρόνια το μισό κεντρικό λιμάνι σε βιομηχανικό: Car Terminal χιλιάδων οχημάτων στο Παλατάκι και βιομηχανικό εργοτάξιο τοξικών ιζημάτων και παραγωγής τσιμέντου στον Κράκαρη. #pireas4all

H εικόνα από το αντίστοιχο "κρυφό" ως τώρα εργοτάξιο της Cosco στο Ικόνιο. 

Η κυβέρνηση υποβαθμίζει την Τ.Α και ευνουχίζει τον Δήμο Πειραιά - Δελτίο Τύπου

Το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», δυόμιση χρόνια πριν από την προκήρυξη των αυτοδιοικητικών εκλογών και ενώ είχε φουντώσει η συζήτηση για την ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους, Περιφερειών και Δήμων, εξαιτίας κυρίως των πρόσφατων καιρικών φαινομένων αλλά και της πανδημίας Covid-19.

8 Μαρτίου, μία μέρα για τη γυναίκα

Μετά τα μεγάλα γυναικεία κινήματα, είχε πέσει σιωπή για χρόνια. Αν και οι κατακτήσεις είναι πολλές, οι δυνατότητες που δεν αναγνωρίστηκαν, τα δικαιώματα που δεν απονεμήθηκαν αλλά -πάνω απ’ όλα- οι νοοτροπίες που αργούν τόσο να αλλάξουν, είναι όλα παρόντα. Ισχυρά ακόμα.

Μια μέρα για τη γυναίκα δεν αρκεί. Αρκεί η κάθε μέρα. Για να μιλούν, για να αναδεικνύουν, για να φωτίζουν αθέατες πτυχές των βιωμάτων τους, για να επιδιώκουν, για να απαιτούν. Για να θέτουν ακόμα το ζήτημα ως γυναικείο, γιατί είναι «γυναικείο».

Όταν η βία είναι γένους θηλυκού, όταν η εξουσία είναι γένους θηλυκού, η πατριαρχία, η φοβία, η φίμωση, η ενοχή, η αμφισβήτηση, η υστέρηση, η υποβάθμιση, η προκατάληψη είναι γένους θηλυκού, τότε το ζήτημα είναι γυναικείο.

Κι όταν επίσης αυτό συμβαίνει όπου υπάρχουν γυναίκες και γυναίκες υπάρχουν παντού. Στις δουλειές, στους θεσμούς, στην πολιτική, στην τέχνη, στις οικογένειες, στους έρωτες, στις κοινωνικές σχέσεις. Στον μοντέρνο κόσμο, στον μεταμοντέρνο κόσμο, στον αναχρονιστικό κόσμο. Όταν οι γυναίκες είναι το μισό του κόσμου.

Κόσμος κάποτε σήμαινε κόσμημα. Πριν από τις διακρίσεις, στη σφαίρα του μυθικού.

Δίπλα στους πολλούς αντρικούς μύθους, λείπει να κτιστεί ένας ακόμα. Η γυναίκα ολόκληρη και πλήρης. Το ίδιο ικανή, το ίδιο κατάλληλη, το ίδιο ασφαλής, το ίδιο σεβαστή.

Δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Ισότιμη είναι αυτό που της πρέπει. Ο μύθος της είναι αυτός!

Μπορείτε να δείτε βίντεο εδώ

#pireas4all

Η Cosco το τερμάτισε

Η Cosco το τερμάτισε. Με μια, πρωτοφανή κίνηση μετέτρεψε σε μια νύχτα το Παλατάκι σε car terminal. Ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά και από τη Σύμβαση Παραχώρησης και από το Master Plan και από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας. Ο Κεντρικός Λιμένας έχει χρήση αυστηρά ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας. Αναμένουμε τις αντιδράσεις του Δημάρχου Πειραιά, μέλους του ΔΣ του ΟΛΠ, μετά από την πρωτοφανή κίνηση της εταιρείας.

Σε ό,τι μας αφορά θα κινήσουμε κάθε νόμιμη διαδικασία εναντίον τους. Είμαστε βέβαιοι πλέον ότι η Cosco δεν υπολογίζει κανέναν. Ούτε Περιβάλλον, ούτε Δήμο ούτε ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τους έχει δοθεί το πράσινο φως να αλωνίζουν διαλύοντας την πόλη μας. #pireas4all

Ο «Πειραιάς για όλους» για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Πειραιά

O Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Πειραιά μπορεί εν δυνάμει να αποτελέσει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο το οποίο θα επιταχύνει και θα καταστήσει πιο ευέλικτο τον δημοτικό μηχανισμό. Κυρίως, στον τομέα των χρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκά κονδύλια τεχνικών έργων με ανελαστικές χρονικές προθεσμίες (π.χ. ΟΧΕ, ΠΕΠ Αττικής, ευρωπαϊκά προγράμματα περιβαλλοντικά, αστικών αναπλάσεων, ανταγωνιστικά κ.α.) ή στον τομέα έργων που προϋποθέτουν μεγάλης κλίμακας και ευελιξίας συντονισμούς υπηρεσιών και φορέων (π.χ. κοινά προγράμματα με ευρωπαϊκές πόλεις και οργανισμούς, σχεδιασμός νέου χάρτη σχολικής στέγης και ωρίμανση μελετών σχολικών συγκροτημάτων, ανάπλαση αρχαιολογικών χώρων κ.ά.).

Subscribe to this RSS feed

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου